Kerkfobie / Prostaatklachten / Bloed bij ontlasting
Mijn vrouw durft al langere tijd niet meer in de kerk te komen. Ze is bang dat mensen aan haar gezicht kunnen zien hoe ze zich voelt. Toch zou ze graag onder de Woordverkondiging komen. Is er aan zulke klachten wat te doen, en zo ja, wat kunt u in haar geval adviseren?
De angst van uw vrouw is goed te begrijpen. Wanneer anderen je gevoelens of gedachten zomaar zouden kunnen lezen, zouden er waarschijnlijk erg weinig mensen meer in de kerk komen.
Het punt is dat dit onmogelijk is. Achter elke gezichtsuitdrukking kan in principe elk gevoel of elke gedachte schuilgaan!
Tranen hoeven niet per se op verdriet te wijzen en verraden al helemaal niet waarover iemand verdrietig is.
Een rood hoofd zegt helemaal niets over waar de betreffende persoon aan denkt, of zelfs maar over hoe hij zich voelt. Misschien heeft zo iemand het gewoon warm.
Uw vrouw zou de proef op de som kunnen nemen. Laat haar maar eens heel sterk aan iets denken en laat haar dan aan anderen vragen of ze kunnen raden waaraan zij denkt. Waaraan zij ook denkt, zelden zal iemand dat meteen raden, laat staan het met zekerheid kunnen zeggen.
Cognitieve gedragstherapie is een goede behandeling om zich deze inzichten eigen te maken.
C. Roest, psycholoog
Reeds enkele jaren moet ik (man, 80 jaar) ’s nachts drie tot vier keer uit bed om te plassen. Komt dit mogelijk van de prostaat en is daar dan wat aan te doen? Sinds vier weken heb ik ook last van een doof linkerbeen. Kan dat ook verband houden met eventuele prostaatproblemen?
Bij het ouder worden van de man wordt de prostaat groter. Dit kan leiden tot toenemende plasklachten, zoals een slappe straal en het vaker ’s nachts moeten urineren.
Meestal worden deze klachten veroorzaakt door een goedaardige prostaatvergroting. In veel gevallen geven bepaalde medicijnen uitkomst en afhankelijk van uw gezondheidstoestand kan ook een operatie worden overwogen.
Een kwaadaardige prostaatvergroting kan echter met dezelfde symptomen gepaard gaan. Het is dus raadzaam hiervoor uw huisarts te raadplegen, zeker gezien uw klacht van het dove gevoel in het linkerbeen. Dit hoeft niets te maken te hebben met een prostaataandoening, maar kan anderzijds ook niet worden uitgesloten.
In dit verband is het nuttig het PSA-gehalte eens te laten bepalen. PSA is de afkorting van prostaatspecifiek antigeen. Het is een bepaald stofje dat kan worden gemeten in het bloed. De gevonden waarden zeggen iets over de activiteit van de prostaat.
Indien het prostaatspecifiek antigeen sterk verhoogd is, is dit zeker een indicatie voor verder urologisch onderzoek.
Dr. H. Vergunst, uroloog
Ik heb al ruim een halfjaar slijmerig bloed bij de ontlasting, zo’n twee tot drie keer per week. Het wordt niet erger, maar het gaat ook niet over. Verder heb ik geen klachten. Ik heb een gewone stoelgang, één keer per dag. Is dit toch een reden om de ontlasting een keer te laten nakijken?
Ik zou niet zozeer de ontlasting laten nakijken als wel een darmonderzoek adviseren. Bloed bij de ontlasting hoort niet. Ik weet uw leeftijd niet, dat maakt nog enig verschil over de mogelijke oorzaken.
Als het bloed wat gemengd is met de ontlasting betekent dit dat het van hoger op uit de dikke darm komt en is een volledig darmonderzoek aangewezen (colonoscopie).
Dus mijn advies is: meld uw klachten bij de huisarts en regel in overleg met hem een darmonderzoek.
Dr. D. J. Bac, maag-darm-leverarts