Vrijzinnige protestantenbond NPB bezorgd over toekomst
DRIEBERGEN – Het aantal leden van de Vereniging Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB is de afgelopen tien jaar met ruim een kwart gezakt tot 4300. Ruim de helft van de leden is ouder dan zeventig jaar. De vrijzinnige organisatie schat in nog maximaal tien jaar te kunnen bestaan.
Dat blijkt uit het rapport ”Gevangen in vrijzinnigheid?” dat vorige week werd gepubliceerd en woensdag naar buiten kwam. Adviesbureau Van Koolwijk & Partners te Driebergen schreef de aanbeveling voor de NPB.
De toekomst van de NPB ziet er zorgelijk uit, concludeert het rapport. Het aantal regionale afdelingen is de afgelopen tien jaar geslonken en het geld is verdampt. De NPB weet zijn identiteit niet goed te handhaven tussen andere vrijzinnige kerkgenootschappen en organisaties.
De vrijzinnigheid lijdt volgens het rapport in zijn geheel aan een identiteitscrisis. De vrijheid om het geloof zelf in te vullen, is in de samenleving grotendeels geaccepteerd. Een revitaliseringsslag in 2005 leverde onvoldoende op. Over tien jaar of misschien wel vijf jaar kan de NPB worden opgedoekt, aldus het adviesbureau.
De opsteller van het rapport geeft drie toekomstscenario’s om te overleven, al ziet hij de kans van slagen somber in. Samenwerking met andere vrijzinnige partners is mogelijk. Twee andere plannen behelzen een reorganisatie van de NPB op inhoudelijk en bestuurlijk vlak.
De Vereniging Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB trekt leden uit vrijzinnige vleugels van diverse kerken. Ook onkerkelijken kunnen zich aansluiten bij de vereniging.
Ze profileert zich op haar website als een zoeker naar „naar vormen van moderne religiositeit en eigentijdse geloofsbeleving”, en baseert zich op de religieus humanistische of vrijzinnig christelijke traditie. De organisatie komt voort uit de Nederlandse Protestantenbond, die in 1870 werd opgericht uit afkeer van bepaalde dogma’s.
Lees hier het onderzoeksrapport over de toekomst van de NPB.