Bestuur Stéphanos betreurt fouten ontslag
ELSPEET – Het bestuur van de stichting Stéphanos heeft fouten gemaakt in het arbeidsconflict met twee van haar medewerkers in Malawi. Van een principiële koerswijziging van de stichting is echter geen sprake.
Dat stelt een onafhankelijke onderzoekscommissie, zo bevestigde de secretaris van Stéphanos, drs. J. A. Coster, dinsdag desgevraagd.
Vorig jaar kwam het tot een breuk tussen het stichtingsbestuur en twee medewerkers in Malawi, G. L. Ringelberg en J. W. Akster. Van de eerste werd het contract niet verlengd nadat er in het managementteam verschil van inzicht was ontstaan over de te volgen koers. De tweede verklaarde zich solidair met Ringelberg en gaf aan zich niet met de principiële koers van de stichting te kunnen verenigen.
Het conflict tussen het stichtingsbestuur en beide medewerkers veroorzaakte de nodige deining in de achterban van Stéphanos. Zo trokken verschillende leden –predikanten uit diverse kerken– van het comité van aanbeveling zich terug en bestaat er een groep van bezwaarden die het beleid van het bestuur openlijk bekritiseert.
Om aan allerlei speculaties een einde te maken, gaf het bestuur begin dit jaar een onafhankelijke onderzoekscommissie opdracht het ontslag van beide medewerkers te onderzoeken. De samenstelling van de commissie werd afgestemd met de zogeheten bezwaarden.
In haar eindrapport concludeert de commissie onder meer dat het bestuur Ringelberg tekort heeft gedaan „door onvoldoende gefundeerde en onderbouwde ontslagredenen te noemen.” Het bestuur droeg hierdoor „in hoge mate bij aan de negatieve beeldvorming in de achterban.”
Het bestuur van Stéphanos aanvaardt de conclusies van de commissie. Het „betreurt het dat de integriteit van mevrouw Ringelberg onbedoeld in twijfel kon worden getrokken.” Dit is inmiddels door middel van een brief aan betrokkenen en vrijwilligers meegedeeld. Eind deze maand legt het bestuur verantwoording af in het kwartaalblad van de stichting.
Het stichtingsbestuur is verder met de twee oud-werknemers in gesprek „om de persoonlijke verhoudingen te herstellen.” Het ligt overigens niet voor de hand dat Ringelberg en Akster weer in dienst worden genomen, verklaart secretaris Coster. „Vorig jaar hebben we met beiden een vaststellingsovereenkomst gesloten, waarna de kantonrechter de contracten kon ontbinden.”
De woordvoerder van de bezwaarden, H. van Arnhem uit Staphorst, zegt desgevraagd nog altijd te hopen op „eerherstel” van Ringelberg en Akster. Hij betreurt de „onbuigzame en weinig constructieve opstelling van het bestuur.”
Vorig jaar kwam bij Stéphanos een grote fraudezaak aan het licht. Drie Malawiaanse medewerkers zijn toen op staande voet ontslagen. Er waren geen Nederlandse medewerkers bij betrokken.
Onder leiding van de in 2009 aangetreden algemeen manager A. Hoeflake werkt de stichting inmiddels hard aan „noodzakelijke professionalisering”, aldus Coster. Een intern controlemechanisme, een nieuw boekhoudsysteem en een jaarlijkse controle van de Malawiaanse jaarrekening door een Nederlands accountantskantoor moeten voorkomen dat er in de toekomst opnieuw gelden worden ontvreemd.
Stéphanos, een interkerkelijke stichting, beheert onder meer een weeshuis in Malawi. De stichting verrichtte voorheen ook zendingswerk in Malawi en Zuid-Afrika. Dat werk is in 2006 overgenomen door de Hersteld Hervormde Kerk.