Kerk & religie

Merkel: Actie tegen christenvervolging

DRESDEN – In Dresden is zondag een einde gekomen aan de Kirchentag, een vijfdaags evenement van de Evangelische Kirche (EKD) in Duitsland. In de hoofdstad van de deelstaat Saksen kwamen zo’n 120.000 mensen samen om allerlei activiteiten tijdens de Kirchentag te bezoeken.

Kerkredactie
6 June 2011 10:09Gewijzigd op 14 November 2020 15:17
Merkel. Foto EPA
Merkel. Foto EPA

Hoogtepunten van de Kirchentag waren de toespraken van bondskanselier Merkel op zaterdag en de afsluitende openluchtkerkdienst gisteravond. Het motto van de Kirchentag was ”…daar zal ook uw hart zijn”, afgeleid van Mattheüs 6:21 en Lukas 12:34.

Merkel brak in haar toespraak een lans voor vervolgde christenen. Landen die geen vrijheid van godsdienst kennen, moeten daar verandering in brengen, aldus de kanselier. „Het is onacceptabel dat mensen vanwege hun geloof achtergesteld en vervolgd worden. Christenen reiken alle andere religies de hand om te komen tot een dialoog. Tegelijk verwachten ze dat vrijheid van religie ook geldt voor alle christenen wereldwijd.”

Merkel riep ook op tot een hervorming van de VN-veiligheidsraad. Deze is gebaseerd op de krachtsverhoudingen in de wereld van net na de Tweede Wereldoorlog, maar volgens haar niet meer op de huidige krachtsverhoudingen.

De bondskanselier ging ook in op de vluchtelingenproblematiek in Europa. Ze noemde het terecht om geen vluchtelingen uit Tunesië op te nemen. De mensen die nu komen, vluchten niet omdat ze vervolgt worden, maar alleen omdat ze betere toekomstperspectieven zien in Europa.” Ze noemde het een verkeerd signaal om deze mensen asiel aan te bieden. Wel moeten volgens haar vluchtelingen uit Syrië en Libië worden opgenomen.

Homorelaties

Tijdens de Kirchentag klonk ook een oproep tot meer ruimte voor homoseksuele relaties „niet alleen op theologische gronden, maar ook uit solidariteit met allen die in een verbinding van liefde en trouw in een partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht willen samenleven.”

De aanwezigen riepen individuele christenen en degenen die in de Landeskirchen verantwoordelijkheid dragen ertoe op „om zich ervoor in te zetten dat er in de kerk, en dat betekent ook in de ambten, ruimte voor homo’s blijft of geschapen wordt.” Achtergrond vormt de discussie over het nieuwe Pfarrdienstgesetzes van de Evangelische Kirche. In dit instructieboek is geregeld dat een homoseksuele predikant met zijn partner in de pastorie kan leven als hun verbintenis is gebaseerd op „verbondenheid, betrouwbaarheid en wederzijdse verantwoordelijkheid.”

Tegen het nieuwe Pfarrdienstgesetzes is het nodige verzet vanuit de Landeskirchen. Begin dit jaar keerden acht oud-bisschoppen zich in een open brief tegen de nieuwe vrijheden voor homorelaties, waar het Pfarrdienstgesetzes mogelijkheden voor schept. In de Landeskirche in Saksen dreigt zelfs een scheuring als gevolg van het nieuwe regelementenboek.

Barmhartigheid jegens vluchtelingen

Volgens voorzitter Katrin Göring-Eckardt van de Kirchentag is het in het leven soms moeilijk de juiste beslissingen te nemen. „Maar het is niet moeilijk om ons volledig aan de kant te stellen van diegenen die lijden onder oorlogsgeweld en om vluchtelingen op te vangen die op de open zee zwerven.” Eén van de boodschappen van de Kirchentag, die later in Duitse protestantse kerken meer aandacht krijgt, is daarom: Wees met barmhartigheid bewogen over de vreemdelingen en asielzoekers. Ze hebben net als u en ik een thuis nodig.”

Göring, vice-president van de Duitse Bondsdag en lid van de Groenen, stelt dat de Kirchentag altijd een venster naar de hemel vormt en een deur naar de wereld. Beiden horen volgens haar bij elkaar. „Wij christenen laten ons niet van de wijs brengen. Er is geen onderscheid tussen een politiek en vroom christendom. Wij staan voor beiden en dat houden we graag zo.”

De politica prees de 120.000 protestanten die van 1 tot en met 5 juni bijeen waren in de hoofdstad van Saksen als vertegenwoordigers van de „eerste echte verenigde Oost-West Kirchentag.

De politiek betrekt burgers bij belangrijke beslissingen. „We willen geen politiek die alles van bovenaf oplegt. Bevraag ons, discussieer fair, luister naar de onderbuikgevoelens van de samenleving voor je grote veranderingen doorvoert bij treinstations, luchthavens, energiecentrales en ziektekostenverzekeringen.”

Openluchtdienst

De Kirchentag eindigde zondag met een oproep tot meer solidariteit en barmhartigheid. „Christenen moeten leren van Jezus”, aldus ds. Ulrike Trautwein uit Frankfurt am Main. De predikante sprak tijdens een openluchtdienst aan de oever van de rivier de Elbe.

Ds. Trautwein stond stil bij de bede ”Uw Koninkrijk kome” uit het Onze Vader. „Het leven van Christus was een leerschool van zien. Hij zag mensen in het hart bij gesprekken, als hij ze aanraakte en genas. Zo’n blik hebben ook wij nodig.”

De volgende Kirchentag heeft in 2013 in Hamburg plaats.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer