Raad van Kerken pleit voor inzet vredeswerkers
Nederland kan een bijdrage aan de vrede in de wereld leveren door inzet van vredeswerkers. Dat schrijft de Raad van Kerken aan minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken.
De gisteren verstuurde brief sluit aan bij het beleid over het concept ”Responsibility to Protect” (Verantwoordelijkheid om te beschermen), zoals het in veiligheidsresoluties van de Verenigde Naties is verwoord, stelt de raad. Het draait daarbij om veiligheid en bescherming voor burgers.
De overheid van een land moet zich daar als eerste voor inzetten. Mocht de overheid van een land in die taak falen, dan is het een verantwoordelijkheid voor de wereldgemeenschap om daarin de mensen bij te staan.
De kerken pleiten er voor om daarbij niet direct te grijpen naar militaire middelen. Er zijn in de regel voldoende andere middelen om veranderingen door te voeren, zoals drukmiddelen om tot een wapenstilstand te komen en andere politieke oplossingen. Geweld vergroot vaak de kloof, menen de kerken, die daarbij wijzen op de situatie in Ivoorkust en in Libië, aldus de Raad van Kerken in de brief.
De kerken vragen de minister van Buitenlandse Zaken om een actieve rol te spelen bij de uitwerking van ”The Responsibility to Protect”. „Wij denken hier bijvoorbeeld aan (…) een expertpool van snel inzetbare civiele experts met verschillende achtergronden die bij crisisbeheersingsoperaties van belang zijn.” En: „hier zouden wij ook willen pleiten voor het opzetten van een pool van burgervredeswerkers.”
Het verstrekken van exportvergunningen voor wapens moet volgens de raad zeer terughoudend te gebeuren.
De Raad van Kerken signaleert dat er in Noord-Afrika inmiddels duizenden mensen op de vlucht zijn geslagen als gevolg van het geweld. De meerderheid wordt opgevangen in de regio. Sommigen willen veiligheid zoeken in Europa. „Wij steunen (…) de oproep van de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR (en de ECRE (de Europese koepel voor vluchtelingenorganisaties) om de grenzen te openen voor vluchtelingen uit Libië, en daarmee niet louter Italië, het land van aankomst van de meeste vluchtelingen, te belasten”, zegt de raad.