Kerk & religie

Dringend beroep op Bush vanuit China

Het Comité voor onderzoek van geloofsvervolging in China heeft een dringend beroep gedaan op de Amerikaanse president Bush om te protesteren tegen de voorgenomen executie van voorganger Gong Shengliang. Het hoger beroep dat Gong tegen het vonnis heeft aangetekend, zal zaterdag worden behandeld door het hooggerechtshof van de provincie Hubei.

Kerkredactie
4 January 2002 21:47Gewijzigd op 13 November 2020 23:20

Als het beroep wordt afgewezen, zal de executie naar verwachting binnen een week plaatshebben.

„In 1997 was internationaal protest levensreddend voor Peter Xu, predikant van een ondergrondse huisgemeente, die eerder de doodstraf had gekregen vanwege zijn werk voor de ondergrondse kerk”, zegt Nina Shea, directeur van het Freedom House voor godsdienstvrijheid. „Het is uitermate belangrijk dat president Bush, die bij diverse gelegenheden de godsdienstvervolging in China aan de kaak heeft gesteld, zich opnieuw uitspreekt tegen deze grove schending van de godsdienstvrijheid.”

Voorganger Gong (46), stichter van de zogenaamde Zuid-Chinese Kerk, werd vorige maand ter dood veroordeeld door de rechtbank van Jingmen. Gong zou geprobeerd hebben de wet te ondermijnen door lid te zijn van een sekte. Ook werd verklaard dat hij schuldig zou zijn aan aanranding en verkrachting. Samen met zestien andere huiskerkleiders werd hij eerder vorig jaar gearresteerd, nadat de Zuid-Chinese Kerk door de overheid was bestempeld als „schadelijke sekte.” Behalve Gong werden vier andere leiders ter dood veroordeeld, maar hun straffen werden uiteindelijk voorwaardelijk. Gongs 37 jaar oude nicht Li Ying is een van hen. Hun aanhouding was onderdeel van een campagne tegen sektes, genootschappen en andere organisaties (zoals de spirituele beweging Falun Gong), die beschouwd worden als potentiële gevaren voor de politieke alleenheerschappij van de Communistische Partij.

De Zuid-Chinese Kerk, die buiten de officieel gesanctioneerde kerkelijke kanalen in China om opereert, telt volgens Freedom House ongeveer 50.000 volgelingen, verdeeld over een stuk of tien provincies in het oosten en midden van China.

Het wordt in de kring van organisaties die betrokken zijn bij religieuze activiteiten in China, waaronder de World Evangelical Fellowship (WEF), opmerkelijk genoemd dat deze straffen uitgedeeld worden juist nadat enkele maanden geleden versoepeling van de religiepolitiek was aangekondigd. Huisgemeenten zouden meer vrijheid krijgen. Enkele organisaties, zoals de WEF en de Stem der Martelaren, hadden eerder reeds gemeld dat dit bericht van de Chinese overheid vooral een propagandistische insteek had en in de praktijk niet veel waard zou zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer