Golflanden schorsen bemiddeling Jemen
RIYAD (ANP/AFP/RTR) – De regionale Samenwerkingsraad voor de Golf (GCC) heeft zondagavond laat besloten de pogingen om te bemiddelen tussen president Ali Abdullah Saleh en de oppositie in Jemen te staken.
Dat gebeurde nadat Saleh voor de derde keer een overeenkomst niet wilde tekenen, terwijl hij dat wel had toegezegd.
De GCC maakte het besluit na een vergadering in de Saudische stad Riyad bekend. Volgens de raad zijn er „onvoldoende werkzame voorwaarden overeengekomen”. In een verklaring stelt de raad te hopen dat Saleh alsnog snel zal tekenen, „omdat dit de beste manier is om de huidige situatie te boven te komen”.
De GCC riep de inwoners van Jemen op met „geduld en wijsheid” te reageren op de ontwikkelingen om een nationale ramp te voorkomen.
De oppositie had het voorstel zaterdag al getekend. De 69-jarige Saleh was zondag aan de beurt, maar wilde op het laatste moment zijn handtekening niet zetten omdat de oppositie niet aanwezig was. In de overeenkomst stond onder meer dat Saleh binnen dertig dagen zou aftreden in ruil voor immuniteit. Zestig dagen later zouden dan presidentsverkiezingen volgen. Ook was er een regering van nationale eenheid gepland.
De ondertekening zou zondag plaatsvinden in het ambassadegebouw van de Verenigde Arabische Emiraten. Gewapende aanhangers van Saleh die het niet eens waren met de machtsoverdracht omsingelden het pand, waardoor buitenlandse diplomaten uit de Golfstaten met helikopters het gebouw moesten verlaten.
In Jemen wordt al meer dan drie maanden betoogd tegen het regime van Saleh, die al 33 jaar aan de macht is in het straatarme land. Door zijn harde optreden, dat aan zeker 180 mensen het leven heeft gekost, verloor de president de laatste tijd steeds meer aanhang.
Vooral de Verenigde Staten houden de ontwikkelingen in het straatarme Jemen scherp in de gaten. De Amerikanen zien in de plaatselijke tak van al-Qaeda een belangrijke bedreiging. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton riep Saleh zondag dan ook nogmaals op zo snel mogelijk af te treden. Eerder zou president Barack Obama persoonlijk druk hebben uitgeoefend op Saleh om het akkoord over de machtsoverdracht toch te tekenen.