Haarverlies na bevalling/megarectum/spataderen
Ongeveer tien jaar geleden ben ik bevallen van een baby. In hetzelfde jaar is ook mijn galblaas verwijderd. Daarna kreeg ik geleidelijk last van blijvende uitval van wenkbrauwen en inmiddels ook haaruitval vanaf de haargrens. Is er een verband tussen genoemde zaken en is er wat aan te doen?
Ik kan geen relatie leggen tussen de bevalling en de galblaasverwijdering (reden van verwijdering wordt niet genoemd). Het haarverlies kan na een bevalling optreden, maar zou zich na enkele maanden weer moeten herstellen.
Het haarverlies lijkt volgens het mannelijke haarverlies te verlopen. Deze zogeheten androgene alopecia speelt vaak in bepaalde families een rol. Ook mannelijke hormonen zijn belangrijk bij het ontstaan. Het haarverlies reageert aardig goed op een middel dat bij mannen in hogere dosering wordt gebruikt bij prostaatvergroting: finasteride. Dit middel helpt zolang het geslikt wordt.
Of u er wat aan moet doen, hangt af van de psychische belasting die u door het haarverlies ervaart. Het haargroeimiddel kan bij psychische belasting door het haarverlies een gunstige invloed hebben. Spanning bij een galblaasverwijdering kan reden zijn tot haarverlies, maar dit moet zich na de operatie dan weer herstellen.
J. P. Peters, huisarts
Mijn vrouw (64) heeft een uitgezakte dikke darm (megarectum) met uitstulpingen en verklevingen. Dat veroorzaakt veel pijn in de bekkenbodem. De ene arts zegt: opereren en stuk ertussenuit halen, een andere heeft twijfels en zegt: weet wat je doet. Wat zijn uw ervaringen hiermee en daarmee uw advies?
In dit geval is het antwoord niet zo gemakkelijk te geven. Het lijkt namelijk dat u verschillende aandoeningen beschrijft. Een uitgezakte dikke darm is een prolaps, en komt door een slechte kringspier. Een megarectum is een sterk verwijde endeldarm, dus het laatste stukje darm. Uitstulpingen en verklevingen zitten niet in de endeldarm maar hogerop in de dikke darm (in het sigmoïd). Dit laatste kan geopereerd worden door er een stukje darm tussenuit te halen.
Of dat verstandig is, hangt af van veel factoren: hoe dient de ontlasting zich aan, hoe sterk is de darm vernauwd, welke laxeermiddelen worden gebruikt enzovoorts.
Een prolaps en een megarectum zijn niet zo gemakkelijk te opereren, en ontstaan meestal ten gevolge van verkeerd persen en moeizame ontlasting. Dus het is belangrijk eerst deze zaken goed te regelen, met onder meer goede laxeermiddelen en eventueel bekkenbodemtherapie. Dus in uw geval kan ik geen definitief advies geven, en is maatwerk aangewezen.
Dr. D. J. Bac, maag-darm-leverarts
Als man (55) heb ik de laatste tijd veel last van zware onderbenen en voeten. Daarnaast zie ik een begin van spatadervorming. Ik hou van veel en lang fietsen en lopen. Kan ik de zaak ook overbelasten? Wat is uw advies?
Uw veronderstelling dat ‘zware onderbenen en voeten’ door spataderen kunnen komen, is juist. De voeten krijgen via de slagaders voeding en zuurstof. Dit bloed wordt via aders teruggevoerd naar het hart. Dit laatste moet tegen de zwaartekracht in. Daarom zijn er in de aders van de benen klepjes aanwezig, waardoor het bloed wel naar boven (naar het hart) kan, maar niet terug naar beneden.
Bij spataderen zijn deze klepjes kapot, waardoor het bloed moeilijker terug te voeren is naar boven. In een spatader ontstaat daardoor een kolom van bloed en vocht, waardoor de ader zich verwijdt. In de loop van de dag sijpelt vocht uit de ader onder de huid en tussen de spieren. Dit geeft het vermoeide gevoel. Lopen en fietsen zijn juist heel goed, omdat door de spierbewegingen de aders leeg worden gepompt. Lang stilstaan en met de benen over elkaar zitten, bevordert spatadervorming en klachten.
J. A. Spaan, huisarts