Cultuur & boeken

Dr. W. Verboom maakt Heidelbergse Catechismus heel persoonlijk

De liefde van dr. W. Verboom voor de Heidelbergse Catechismus is algemeen bekend en dat geldt ook voor zijn verlangen om deze liefde over te dragen op jongeren en ouderen.

Ds. A. J. van den Herik
17 May 2011 09:36Gewijzigd op 14 November 2020 14:59
Prof. dr. W. Verboom. Foto RD, Anton Dommerholt
Prof. dr. W. Verboom. Foto RD, Anton Dommerholt

Zijn vele publicaties over dit belijdenisgeschrift, zowel in wetenschappelijke (vooral uit de tijd van zijn Leidse hoogleraarschap) als praktische zin (meer bedoeld voor het ‘gewone’ gemeentelid), getuigen hiervan.

Aan deze stroom publicaties voegde de auteur er onlangs één toe. Ditmaal koos hij een andere benadering: hij behandelt de catechismus vooral als een persoonlijke geloofsbelijdenis. In de catechismus horen we de stem van de kerk der eeuwen en in het bijzonder van de Reformatietijd. Deze belijdenis wil niet anders dan naspreken wat de Bijbel zegt. Dr. Verboom noemt de Bijbel ”Gods liefdesbrief aan ons”. De catechismus is een doordacht naspreken ervan en een gelovig antwoord erop. Daarom noemt dr. Verboom zijn boekje: ”Het liefdeslied uit Heidelberg”.

De auteur wil leerling zijn van de catechismus. „De catechismus is mijn gids, die mij helpt de weg te vinden in het Woord. De catechismus is mijn kritische vriend, die me op koers houdt.” Zijn nauwe relatie met dit leerboekje en met de God van de Bijbel onderstreept dr. Verboom door het ”ik” in de catechismusvragen heel persoonlijk in te vullen. De catechismus vat niet het geloof samen, maar –aldus dr. Verboom– mijn geloof. Zo spreekt de auteur bijvoorbeeld –naar aanleiding van zondag 33– niet over de bekering, maar over mijn bekering. Op deze manier wordt het boekje heel persoonlijk, bevindelijk. Niet omdat het allerlei persoonlijke belevenissen behandelt, maar omdat het duidelijk maakt dat de antwoorden van de catechismus ook daadwerkelijk persoonlijk beleefd (kunnen) worden. Dat maakt het boekje warm en echt. Zo noemt dr. Verboom bij de doop (zondag 26 en 27) de datum en plaats van zijn eigen doop. Dat maakt zijn behandeling concreet en actueel.

Het boek behandelt alle zondagen van de catechismus. Niet heel uitvoerig, maar wel komt telkens de kern ervan naar voren. Meermalen komt de lezer prachtige opmerkingen tegen. Zo stelt dr. Verboom bij de bespreking van zondag 49 (”Uw wil geschiede”), dat het hier zowel gaat om wat God van ons wil (Zijn wet) als wat God met ons wil (Zijn leiding in ons leven). Ook maakt hij duidelijk dat de belijdenis actueel is. Hij geeft bij zondag 21 (over de kerk) aandacht aan Israël en de Palestijnen, en spreekt hij naar aanleiding van zondag 11 over zijn verlangen om moslims en hindoes bij Jezus te brengen.

De auteur voegt aan zijn korte verklaring steeds een lied toe (de belijdenis is immers een loflied), een toepasselijke Bijbeltekst, een kort gebed en een aantal gespreksvragen. Dit betekent dat het boek bruikbaar is als studiemateriaal, maar vooral ook als een soort protestants brevier: een dagelijks geloofs- en gebedenboek.

Dr. Verboom heeft met dit boekje een ”gouden kleinood” aangereikt. Volgens Augustinus is belijden hetzelfde als lofzingen. Dr. O. Noordmans zei daarom dat in het dogma het loflied klinkt. Dr. W. Verboom helpt ons dit lied te zingen. En dat is pure winst, voor onze generatie en de volgende.

Het liefdeslied uit Heidelberg. Een persoonlijke geloofsbelijdenis, dr. W. Verboom;

uitg. Groen, Heerenveen, 2010; ISBN 978 90 8897 001 6; 148 blz.; € 14,50.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer