PVV-Kamerlid: Een vlag om trots op te zijn
DEN HAAG (ANP) – De oranje-wit-blauwe Prinsenvlag, die maanden voor het raam van de werkkamer van PVV-Tweede Kamerlid Wim Kortenoeven heeft gehangen, is volgens hem „een vlag om trots op te zijn”. De vlag van de Republiek Nederland symboliseert „de positieve periode van de Gouden Eeuw, waarin Nederland z’n grootste periode in de geschiedenis heeft doorgemaakt”, zei hij woensdag in reactie op de ophef die over de vlag is ontstaan.
Volgens hem heeft de vlag minstens een half jaar voor z’n raam gehangen. Woensdag hing die er niet meer, nadat het dagblad Spits er een foto van had gepubliceerd. De Prinsenvlag werd aan het eind van de jaren dertig van de vorige eeuw door aanhangers van de NSB gebruikt. De vlag is als nationalistisch symbool nu vooral populair bij extreem rechtse groeperingen.
Kortenoeven benadrukt echter dat de PVV niets met de NSB heeft. „In tegenstelling, we zijn tegen de NSB. Maar er is geen reden om de symboliek van Nederland zoals wij dat graag zien uit het raam te gooien omdat iemand met vieze vingers eraan heeft gezeten.”
Waarom de vlaggen bij hem en zijn collega-Kamerlid Johan Driessen zijn verwijderd, wist Kortenoeven niet. Hij was daar niet bij, is vanwege het reces thuis aan het werk en verwijst daarvoor door naar de afdeling voorlichting. Maar die heeft besloten geen commentaar te geven.
Kortenoeven stoort zich eraan dat de Prinsenvlag door sommige media een NSB-vlag wordt genoemd. „Dat is niet zo. Het is de oorspronkelijk Nederlandse vlag. Dat die is gekaapt door de NSB, is geen reden deze dan maar weg te gooien”, stelde hij.
Kortenoeven betreurt de hele discussie die nu over de vlag is ontstaan. Hij zegt ook nooit een verzoek van de Tweede Kamer te hebben gehad om de vlag weg te halen. Volgens de regels mogen partijen, medewerkers en politici in het parlementsgebouw geen uitingen van politieke of andere aard ophangen of aanbrengen als die zichtbaar zijn voor het publiek. Het Kamerlid ziet niet in waarom hij de oorspronkelijk Nederlandse vlag niet voor z’n raam zou mogen hangen.
Nu de discussie erover een „ranzig karakter” heeft gekregen, kan hij zich wel voorstellen dat de vlag is weggehaald. „Al bevalt de ranzigheid van de discussie me niet.”