Eerste Defensie-eenheden maandag buiten dienst
DEN HAAG (ANP) – Maandag 9 mei worden de eerste eenheden die Defensie gaat schrappen, buiten dienst gesteld. Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm gaat daarvoor naar Gilze Rijen, waar de Cougartransporthelikopters verdwijnen. Een overzicht van de bezuinigingsplannen.
OMVANG: Minister Hans Hillen (Defensie) wil de komende vier jaar in totaal 1 miljard euro structureel besparen op het budget dat nu bijna 8,5 miljard euro omvat. De besparing is nodig om de staatskas op orde te brengen vanwege de economische crisis en komt deels ook nog door een oude overschrijding van Defensie.
AARD: Het mes gaat in personeel en materieel. Bijna 12.000 van de 69.000 medewerkers moeten weg. Dat is 18 procent van de huidige omvang, ofwel één op de vijf mensen. De helft vloeit af via natuurlijk verloop en voor 6000 mensen volgt gedwongen ontslag. Ook in de top en in staven wordt geschrapt.
MATERIEEL: De pijn wordt verdeeld over marine, luchtmacht en landmacht. De marine verkoopt vier van de tien mijnenjagers, één bevoorradingsschip en twee nieuwe patrouilleschepen. De landmacht stoot de zestig Leopardtanks af en zes pantserhouwitzers. De luchtmacht zet veertien Cougarhelikopters in de verkoop, evenals negentien F-16’s en de nieuwe DC-10.
LOCATIES: Gilze Rijen raakt de Cougars kwijt, Oirschot en ook Havelte zijn tanks en de marinehaven in Den Helder wordt stiller. Ook andere bases worden getroffen, zoals Leeuwarden en Volkel, waar F-16’s afgestoten worden. Hillen heeft nog niet gezegd welke militaire bases moeten sluiten. Hij komt voor 1 juli met zijn plannen hierover.
ACTIES: De militaire vakbonden vrezen dat de plannen leiden tot een te zwakke krijgsmacht en hekelen dat militairen aan de kant worden gezet na hun lange inzet tijdens soms levensgevaarlijke missies. De bonden lagen al een jaar overhoop met Defensie, onder meer omdat het defensiepersoneel er geen loon bij kreeg. De vakbonden wijten de geldkrapte onder meer aan jarenlang wanbeheer bij Defensie. Na tal van acties is op 26 mei een landelijke actiedag in Den Haag.
POLITIEK: De Tweede Kamer hoort op 23 mei deskundigen over de plannen en debatteert er op 6 juni over. De regeringspartijen VVD en CDA tonen begrip voor de ingrepen, hoewel ze eigenlijk niet wilden snoeien op Defensie. De oppositie vindt dat bezuinigd kan worden maar dat verkeerde keuzes worden gemaakt die ten koste gaan van personeel. Gedoogpartij PVV is gematigd positief.