Rome maakt zich op voor zaligverklaring
VATICAANSTAD (ANP) – Het kan niemand in Rome ontgaan dat paus Johannes Paulus II op 1 mei zalig wordt verklaard. Overal hangen uithangborden en posters met zijn beeltenis en in de boekhandels liggen vele publicaties over de man die de Rooms-Katholieke Kerk van oktober 1978 tot en met begin april 2005 bestuurde.
De eigenaren van de hotels hebben de prijzen van de toch al dure kamers verhoogd in de verwachting van de massale komst van pelgrims, maar de belangstelling zou wel eens kunnen tegenvallen. Rekenden de organisatoren begin dit jaar nog op twee tot 2,5 miljoen pelgrims, later zeiden zij er niet meer dan ongeveer 300.000 te verwachten. Vooral veel Polen laten het wegens de hoge prijzen afweten. Er worden nu ‘slechts’ 32.000 landgenoten van Johannes Paulus verwacht.
De zaligverklaring in de St. Pieter wordt live in Nederland uitgezonden. De toegang is gratis. Een Amerikaan die van de interesse dacht te profiteren door via internet toegangskaartjes voor 166 euro aan te bieden, is aangehouden. Een van de belangrijkste gasten is de Franse kloosterzuster Marie Simon-Pierre. Zij zou op voorspraak van de paus in juni 2005, twee maanden na diens dood, op onverklaarbare wijze zijn genezen van de ziekte van Parkinson, waaraan ook Johannes Paulus leed. De erkenning van dat wonder maakte de zaligverklaring mogelijk.
Vele hoogwaardigheidsbekleders zullen de ceremonie bijwonen. België wordt vertegenwoordigd door koning Albert II, koningin Paola en demissionair premier Yves Leterme. Namens de Nederlandse regering reist minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) naar de Italiaanse hoofdstad. Hij heeft als minister de betrekkingen tussen de Staat en de godsdiensten in zijn portefeuille. De Nederlandse kerk wordt vertegenwoordigd door kardinaal Ad Simonis, die in 1983 door Johannes Paulus tot aartsbisschop van Utrecht werd benoemd en twee jaar later de kardinaalshoed mocht opzetten.
Johannes Paulus kreeg een rustplaats in de crypte van de St. Pieter. Direct na de plechtigheid worden zijn stoffelijke resten in de kerk tentoongesteld, zodat gelovigen hem eer kunnen bewijzen. Zijn laatste rustplaats wordt de St. Sebastianuskapel op de begane grond, niet ver van de hoofdingang. De resten van paus Innocentius XI (1676-1689), die daar tot voor kort zijn laatste rustplaats had, zijn eerder deze maand verplaatst naar het Altaar van de Transfiguratie, elders in de kerk.