Turkije wil nieuwbouw kerken toestaan
De Turkse regering bereidt een nieuwe religiewet voor die -na een periode van tachtig jaar- de nieuwbouw van kerken toestaat. Dat heeft de oecumenische patriarch van Constantinopel, Bartholomeüs I, onlangs op een orthodoxe ”patriarchentop” in het Turkse Capadocië meegedeeld.
Vooral voor de jonge evangelische gemeenten in Turkije betekent dit een gunstig signaal. Zij beschikken niet, zoals Grieks-orthodoxen, Armenen of rooms-katholieken, over veel oude kerken uit de tijd dat Turkije nog miljoenen christenen telde. Ook is er goede hoop dat er een spoedige heropening zal zijn van al meer dan dertig jaar gesloten theologische onderwijsinstellingen, aldus Bartholomeüs.
Drs. B. Belder, europarlementariër voor ChristenUnie-SGP, zegt blij te zijn met het bericht. „Juist woensdag hebben we in Straatsburg een fel debat gevoerd over het rapport van collega Oostlander (CDA), over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. In mijn bijdrage heb ik onder meer gewezen op de voortdurende discriminatie van religieuze minderheden in dat land, vooral van christelijke denominaties. Verder heb ik gezegd dat de regerende AKP wel vrijheid van godsdienst opeist voor moslims, maar -en dat blijkt ook uit verklaringen van verschillende Turkije-experts- datzelfde grondrecht niet wil toekennen aan niet-moslims.”
Paragraaf 39 van Oostlanders rapport „roept de Turkse autoriteiten op alle niveaus (nationaal, regionaal en lokaal) op per direct alle discriminerende activiteiten te beëindigen die het leven van de religieuze minderheden in Turkije frustreren, dringt erop aan dat alle christelijke denominaties in Turkije wordt toegestaan theologische scholen en seminaries te onderhouden voor het opleiden van hun geestelijken en dat daartoe de afgifte van visa en van verblijfsvergunningen wordt vergemakkelijkt; vraagt in dit verband om het ongedaan maken van de sluiting van het Grieks-orthodoxe Halki-seminarium en wenst dat definitief een einde wordt gemaakt aan de dreigingen in verband met de inbeslagneming van het Armeense seminarie van het Heilig Kruis in Istanbul.”
Paragraaf 40 „eist dat de commissie een vergelijkende studie maakt naar de voorwaarden betreffende godsdienstvrijheid in Turkije en in de lidstaten van de Unie, en dringt er bij de Turkse autoriteiten op aan haar wetten op dit gebied aan te passen aan de bepalingen terzake in de internationale verdragen.”
Belder: „Los van ons oordeel over de vraag of Turkije moet toetreden tot de EU -wij vinden, met name om religieus-culturele redenen, van niet- ben ik blij met het bericht over een wijziging van de godsdienstwet. Als het waar is, vind ik dit een stap in de goede richting. Het komt de christelijke gemeenschappen in en de reputatie van Turkije ten goede.”
Vandaag wordt over het rapport van Oostlander gestemd. „Maar het feit dat het in de commissie buitenland overeind is gebleven, bewijst dat het EP de benarde positie van Turkse christenen serieus neemt.”
In Turkije wonen naar schatting zo’n 150.000 christenen; minder dan 0,2 procent van de rond 63 miljoen inwoners.