Cultuur & boeken

Eten wat de pot schaft

Titel:

Jacques Baas
4 June 2003 17:02Gewijzigd op 14 November 2020 00:21

”Chez l’Hirondelle”, Heleen Oosterveld
Uitgeverij: Het Spectrum, Utrecht 2003
ISBN 90 274 7632 2
Pagina’s: 187
Prijs: € 12,95. Het lijkt voor velen een droom om naar Frankrijk te vertrekken en daar een nieuw bestaan op te bouwen. In werkelijkheid was het voor Rolf en Heleen Oosterveld keihard werken voor zij hun table d’hôte in de Auvergne konden openen. Het leverde wel een fraai kookboek op: ”Chez l’Hirondelle”.

In haar eerste boek, ”Leven op het Franse platteland” (eerder uitgekomen onder de titel ”Leven als een boer in Frankrijk”), beschrijft Heleen Oosterveld hoe zij met haar echtgenoot Rolf de beslissing neemt te verkassen naar Frankrijk. Ze nemen hun intrek in een boerderij in Louroux-de-Beaune in de Auvergne.

Het humoristisch geschreven verhaal vertelt ook hoe zij er toe gekomen zijn een table d’hôte in hun huis te beginnen. Aanleiding daarvoor was zowel de enorme opbrengst van de groentetuin als de aanwas van de veestapel met als gevolg een grote hoeveelheid slacht. De koe Caramel zorgde alleen al voor 15 liter melk per dag, genoeg voor een kilo kaas elke dag. Met de benodigde diploma’s onder de arm togen Heleen en Rolf naar de betreffende ambtenaar en zo konden zij zonder ingewikkelde verbouwingen en dure aanpassingen hun droom verwezenlijken.

Heleen schreef een tweede boek en ditmaal een kookboek. In ”Chez l’Hirondelle” gunt Heleen de lezer een kijkje in de keuken van haar table d’hôte waar gasten eten wat de pot schaft. Tussen de aangename recepten met veel verse groenten vertelt Heleen over het bewaren van bijvoorbeeld tomaten voor gebruik in de winter. In het hoofdstuk appels en peren het recept voor appelchutney, een ovenschotel van lamsvlees en appel, peren in koffiesiroop en natuurlijk de onovertroffen Tarte Tatin, omgekeerde perentaart. Verder veel recepten met courgette, paddestoelen, sperziebonen, eieren, kip, eend en kalkoen, konijn en varkensvlees.

Leuk is het hoofdstuk over de zelfgemaakte drankjes, zoals sinaasappel-vanillelikeur, Soupe Angevine, een mengsel van sinaasappellikeur en mousserende wijn, Vin de noix en gekruide kersen op eau-de-vie of brandewijn. Het is een leuk en informatief boekje geworden, een must voor francofielen. De indeling is wel wat streng en er staan helaas weinig foto’s in.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer