Jonge vrijwilliger klust bij mensen zonder sociaal netwerk
Hij komt bij allerlei mensen over de vloer om klussen in huis uit te voeren. „Zou je dit ook doen als je geen christen was?” vroeg een vrouw onlangs aan Wilmar van Sijll (25) uit Ede. „Waarschijnlijk niet”, reageerde de vrijwilliger van het Netwerk Dien je Stad. „God heeft Zichzelf onvoorwaardelijk aan mensen gegeven. Dat motiveert mij om me belangeloos voor anderen in te zetten.”
Van Sijll volgde een opleiding voor leraar lichamelijke opvoeding, bezocht aansluitend twee jaar een Bijbelschool en ging vervolgens aan de slag in een administratieve functie. Sinds januari is hij werkloos. Op dit moment is hij niet op zoek naar een baan. „Na een paar heftige gebeurtenissen neem ik even tijd voor mezelf. Over een poosje ga ik wel weer solliciteren, maar ik weet nog niet in welke richting.”
Dat hij werkloos is, betekent niet dat Van Sijll stilzit. Zo helpt hij wekelijks een dag in de boekwinkel van zijn ouders in Voorthuizen. Sinds enkele maanden doet hij bovendien vrijwilligerswerk voor het Netwerk Dien je Stad in Ede. Het initiatief ontstond enkele jaren geleden vanuit TijdVoorActie, een organisatie die „christelijke jongeren enthousiast wil maken om zich actief in te zetten voor de medemens.” Netwerk Dien je Stad biedt hulp op allerlei terreinen, zoals tuinonderhoud en huiswerkbegeleiding, maar het vrijwilligerskorps bestaat niet alleen uit jongeren. In 2010 waren ruim 1300 vrijwilligers in touw voor inwoners van Ede en omgeving.
Wekelijks geeft Van Sijll aan hoeveel uren hij beschikbaar is. Doorgaans is dat één dag. Hij krijgt dan enkele klussen aangereikt die hij in die tijd kan uitvoeren. „Het gaat vaak om het ophangen van allerlei zaken in huis, bijvoorbeeld na een verhuizing. Ik kom vooral bij mensen die nauwelijks of geen sociaal netwerk hebben, onder wie ouderen. Ze kunnen zich rechtstreeks bij Dien je Stad aanmelden, maar de organisatie krijgt ook aanvragen via andere instanties.”
In de meeste gevallen is het contact eenmalig. Dat vluchtige karakter vindt Van Sijll een nadeel. „Ik zou het leuk vinden mensen beter te leren kennen, meer met elkaar te praten over hun en mijn leven. Bij één vrouw ben ik drie keer geweest. Zij vroeg de laatste keer naar mijn motivatie, waarna we een heel gesprek kregen. Dat vond ik gaaf. Ik ben er niet op uit, maar vind het wel mooi als ik kan vertellen waarom ik me nuttig wil maken voor de samenleving.”
Van Sijll doet het vrijwilligerswerk in een periode dat hij veel tijd beschikbaar heeft. Zou hij zich er ook voor inzetten als hij een volledige baan had? „Ik denk eerlijk gezegd dat ik het dan minder snel zou doen. Maar nu ik deze ervaring heb opgedaan, kijk ik er wel anders tegenaan dan voorheen. Misschien ga ik straks op zoek naar een functie voor drie of vier dagen in de week, zodat ik daarnaast tijd overhoud voor vrijwilligerswerk.”
Dit is de eerste aflevering van een serie over jonge mensen die zich als vrijwilliger actief inzetten voor de samenleving. Tips? Mail naar mensen@refdag.nl.