N-Pakistan geeft sharia groen licht
Het ’parlement’ van de noordwestelijke grensprovincie van Pakistan heeft deze week ingestemd met de invoering van de shariawet. Mensenrechtenactivisten veroordelen de komst van de strenge islamitische wetgeving.
In de provincie, die grenst aan Afghanistan, vormt de radicale islamitische partij Muttahida Majlis-e-Amal (MMA) een tweederde meerderheid in het parlement. De wet hoeft alleen nog ondertekend te worden door de provinciale gouverneur, maar volgens analisten is dit een formaliteit.
Het is de eerste keer in de geschiedenis van Pakistan dat de sharia van kracht wordt. De op de koran gebaseerde wetten geven voorrang aan religieuze voorschriften boven seculiere en eisen dat elke moslim zich hieraan houdt. Zo beperken ze de rechten van de vrouw, zoals dat ook onder het Afghaanse Taliban-regime het geval was.
Ook het onderwijs- en financiële systeem moeten in overeenstemming met de sharia worden gebracht. Het dragen van de nationale kleding, de zogenaamde ”shalwar kamez”, is voortaan verplicht. Alcohol, dansen en andere vormen van ontspanning zijn verboden. Enkele provinciale banken is gevraagd te stoppen met het heffen van rente op leningen, omdat dit in strijd is met de islamitische regels.
Mensenrechtenactivisten vrezen dat een nieuwe versie van het Taliban-regime in het leven is geroepen. Velen in de provincie hebben nauwe banden met de Taliban.
Christenen zijn vooral bezorgd over het feit dat, nu de invoering van de wet doorgaat, er formeel toestemming is gegeven om niet-moslimse minderheden te vervolgen. Perviz Rafiq, verbonden aan de Pakistaanse Alliantie van Minderheden, deelt die zorg. Volgens hem zal de nieuwe wet daadwerkelijk gebruikt worden om niet-islamitische minderheden te dwarsbomen. „Religie en politiek zouden in dit land niet mogen worden vermengd”, aldus Rafiq. De MMA heeft al aangegeven dat zij de sharia in heel Pakistan wil invoeren.
De christelijke mensenrechtenorganisatie Christian Solidarity Worldwide (CSW) noemt de invoering van de wet „een flagrante schending van de rechten van de mens.” Afrasiab Khattak, hoofd van de Commissie voor Mensenrechten in Pakistan, vreest dat de goedkeuring van de wet een eerste stap is op weg naar een religieus totalitair regime.