„Bevestig kerkelijk werker PKN niet in ambt”
LUNTEREN – Kerkelijk werkers in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) moeten niet in het ambt van ouderling of diaken worden bevestigd, maar na een aanvullende studie de status van predikant-vicaris krijgen.
Dat stelt de generale raad van advies (GRA) in een vrijdag openbaar gemaakte brief aan de synodeleden van de Protestantse Kerk.
De generale synode besloot in 2009 dat een kerkelijk werker met een afgeronde hbo-opleiding theologie na een aanvullende studie kan worden toegelaten tot het ambt van predikant. Deze krijgt dan de status van predikant-vicaris. Omdat er meer tijd nodig was voor studie naar de positie van de predikant-vicaris, staat het onderwerp donderdag opnieuw op de agenda.
De GRA adviseert de synode een voorstel van de beleidscommissie predikanten (BCP) niet over te nemen. Die vindt juist dat kerkelijk werkers in het ambt van ouderling of diaken bevestigd moeten kunnen worden. Als het aan de beleidscommissie ligt, mag de ouderling-kerkelijk werker in gemeenten die in een bijzondere situatie verkeren, onder supervisie van een predikant, ook doop en avondmaal bedienen, openbare geloofsbelijdenis afnemen, ambtsdragers bevestigen, trouwdiensten leiden en de zegen uitspreken. De kerkelijk werker dient dan wel over een preekconsent te beschikken. De beleidscommissie stelt de synode voor de predikant-vicaris helemaal uit de plannen te schrappen en op eerdere besluitvorming terug te komen.
Dat gaat de GRA te ver. De raad adviseert de synode om vast te houden aan eerder genomen besluiten over het rapport ”De hand aan de ploeg”. Daarin zet een stuurgroep onder leiding van oud-minister dr. C. Veerman het beleid van de kerk uiteen.
De GRA wijst erop dat in het voorstel van de beleidscommissie predikanten niet duidelijk is of de benoeming van een kerkelijk werker tot ouderling of diaken verplicht is. Ook zal het aantal betaalde ambtdragers toenemen en de samenstelling van de ambtelijke vergaderingen wijzigen.
Als de synode het voorstel van de beleidscommissie predikant overneemt, heeft dat volgens de generale raad van advies ook gevolgen voor de oecumene. „Binnen de oecumene bestaat consensus dat de bediening van de sacramenten is voorbehouden aan de geordineerde predikanten. Met dit voorstel wordt van deze consensus afgeweken door de bediening van de sacramenten toe te staan aan ouderlingen.”
De GRA verwacht bovendien dat de ouderling-kerkelijk werker in de praktijk zal worden aangesproken met „dominee.”