Invriezen eicellen mogelijk; christelijke partijen willen debat
AMSTERDAM (ANP) – Een opluchting moet het zijn voor veel vrouwen die worstelen met het hoe en wanneer van het moederschap. Bij anderen roept het ethische bezwaren op of misschien zelfs weerstand. Maar feit is dat het nu ook in Nederland kan: het invriezen van eicellen met als doel ze op een later moment alsnog bevrucht terug te plaatsen.
Dinsdag werd bekend dat het AMC er woensdag al mee kon beginnen, toen was gebleken dat ook de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) geen bezwaren meer had tegen de methode, ook wel ‘ivf met een pauze’ genoemd. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) had dat al eerder laten weten.
Een stormloop op de ivf-klinieken in Nederland zal er waarschijnlijk nog niet ontstaan, maar het AMC was woensdag razend druk met mensen die belden voor informatie over de omstreden methode. Bij de kliniek hebben zich woensdag alleen al zeventig vrouwen gemeld die op die manier een kind willen, aldus een woordvoerder. Het gaat volgens de zegsman in dit geval allemaal om ‘oudere’ vrouwen die geen partner hebben en hun eicellen willen laten invriezen voor later. Het AMC begon al eerder met het invriezen van eicellen om medische redenen.
Er zijn nu geen wettelijke bezwaren meer tegen de behandeling waarmee vrouwen later zwanger kunnen worden met ‘jongere’ eicellen van zichzelf. Zolang de Kamer er geen stokje voor steekt, kunnen vrouwen tot 45 jaar in Nederland hun eicellen laten invriezen. Tot nu toe moesten ze daarvoor naar het buitenland. Het AMC is nu nog het enige ziekenhuis waar ze terechtkunnen.
Gynaecoloog Jan Kremer, voorzitter van NVOG, verwacht geen enorme run op de ingreep. Daarvoor is de procedure fysiek en moreel te belastend, zei hij. Bovendien zullen vrouwen die hun eicellen om niet-medische redenen willen laten invriezen, dat waarschijnlijk zelf moeten betalen. Kremer schat dat het stimuleren van de aanmaak van eicellen en het oogsten van eitjes per cyclus ongeveer 3000 euro zal kosten.
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) is verbaasd over de mededeling dat klinieken woensdag al zouden kunnen beginnen met het invriezen van eicellen. Zij ging ervan uit dat vitrificatie, het invriezen van de eicellen, zou worden aangeboden als wetenschappelijk onderzoek. Ze benadrukt dat de methode nu niet onder de verzekerde zorg valt. De ChristenUnie en het CDA willen een debat in de Tweede Kamer over het onderwerp. De SGP stelt dat dit soort ingrepen in z’n algemeenheid niet op steun van de partij kan rekenen, „omdat dit het krijgen van kinderen bijna letterlijk maakt tot een kille technische kwestie”. PvdA, GroenLinks en D66 staan er wel positief tegenover.