Onderwijs & opvoeding

Driestar start International Business College

GOUDA – Zakenman of -vrouw kun je al jong worden. Het Driestar College zet het International Business College (IBC) op om 15- en 16-jarige leerlingen voor te bereiden op een hbo-studie en een loopbaan in het bedrijfsleven.

L. Vogelaar
6 April 2011 08:21Gewijzigd op 14 November 2020 14:24
Leerlingen van het Driestar College in Gouda. Foto RD, Anton Dommerholt
Leerlingen van het Driestar College in Gouda. Foto RD, Anton Dommerholt

De Goudse scholengemeenschap wil iets doen aan het motivatieprobleem en de daling van het slagingspercentage op de havo. Het International Business College brengt de praktijk dichterbij, zet leerlingen aan het werk en moet ook drempelverlagend naar het hoger beroepsonderwijs zijn.

Een ander doel van het project is het aantal geslaagden in het profiel economie en maatschappij (E&M) met 10 procent omhoog te brengen. Ook verbetering van de resultaten bij het vak Engels –punt van zorg in het reformatorisch onderwijs– staat op het wensenlijstje.

Het Driestar College vindt het IBC-wiel niet zelf uit, maar maakt gebruik van de expertise van het Willem van Oranje College in Waalwijk. Vanavond is er in Gouda een voorlichtingsavond voor ouders en leerlingen van de derde klassen havo en de vierde klassen vmbo-tl.

Gemiddeld kiest zo’n 42 procent van de leerlingen die naar havo 4 gaan het profiel economie en maatschappij. Zij kunnen schriftelijk naar een plaats op het IBC solliciteren. Tijdens de sollicitatiegesprekken, later deze maand, komt de motivatie van de leerlingen aan de orde: alleen gemotiveerde havisten worden toegelaten tot het IBC-programma. Het komende schooljaar wil het Driestar College met minimaal één IBC-klas van 28 à 30 leerlingen starten.

De leerlingen van het International Business College krijgen in de vierde klas en de eerste helft van de vijfde klas een aangepaste lessentabel. Om het normale programma in vier dagen te kunnen volgen, is het vak algemene natuurwetenschappen (ANW) eruit geknipt en wordt van een drietal vakken een uur afgesnoept.

Daardoor is de donderdag beschikbaar voor zes uur IBC-activiteiten. Dan wordt er gewerkt aan een van de zes modules: kennismaken met het ondernemerschap, het schrijven van een eigen ondernemers- en marketingplan, het starten van een ”junior company”, verkoop, loopbaanoriëntatie en lezingen op een hbo-instelling. De leerlingen bezinnen zich op het functioneren als christen in de zakenwereld.

Talenkennis

Er komt bij ondernemerschap nogal wat kijken, zo blijkt uit de definitie van de Europese Commissie die in de wervingsbrochure van het IBC is opgenomen: het is het vermogen om „ideeën in daden om te zetten. Het omvat creativiteit, innovatie en het nemen van risico’s, alsook het vermogen om te plannen en projecten te beheren om doelstellingen te verwezenlijken.”

Er komt tijdens de opleiding aan het IBC dan ook van alles aan de orde wat daarvoor van belang is: communicatie, etiquette, extra conversatie in Duits en Engels, Spaanse taal en cultuur, rekenvaardigheden, maatschappelijk verantwoord ondernemen en bedrijfsbezoeken in Nederland en het Duitse Düsseldorf. Dat levert de leerlingen behalve een havodiploma ook diploma’s IBC en elementair boekhouden op.

De Goudse scholengemeenschap vestigt het college met de indrukwekkende naam in een omgeving met de uitstraling van het bedrijfsleven: een ontvangstgedeelte, een vergaderunit, een smartboard en een mediatheek. De studenten kunnen er hun eigen bedrijf presenteren en gasten uit binnen- en buitenland ontvangen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer