Onderwijs & opvoeding

Minder geld bij scholen

DEN HAAG (ANP) – Scholen hebben steeds minder financieel overschot. Het basisonderwijs had zelfs in 2009 voor het eerst meer uitgaven dan inkomsten. Door rente-inkomsten bleef het tekort beperkt. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

4 April 2011 10:14Gewijzigd op 14 November 2020 14:22
Foto ANP
Foto ANP

In totaal hielden alle Nederlandse onderwijsinstellingen in 2009 127 miljoen euro over. Het bedrag dat overblijft, daalt al jaren. In 2006 bleef er nog 550 miljoen euro over.

Ongeveer de helft van de scholen in het primair en voortgezet onderwijs hield in 2009 aan het eind van het jaar geld over onder de streep. Dat is beduidend minder dan drie jaar daarvoor; toen stond zo’n 75 procent van de scholen in de plus.

De grootste daling was in 2009 in het primair onderwijs en bij universiteiten. In het primair onderwijs waren zelfs rode cijfers te zien: een min van 14 miljoen euro. De personele lasten stegen met ruim 9 procent en de huisvestingslasten met 18 procent. Tegelijkertijd nam de rijksbijdrage met 9 procent toe. Het middelbaar beroepsonderwijs liet een plus zien, met name door een extra rijksbijdrage.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer