Politiek

Kamer stemt in met bredere missie Libië

DEN HAAG (ANP) – Nederlandse F-16’s gaan bij Libië niet alleen het wapenembargo controleren, maar ook erop toezien dat het vliegverbod wordt gehandhaafd. De Tweede Kamer stemde donderdagavond in met de uitbreiding van de taken. Vorige week ging de Kamer al akkoord met het eerste deel van de missie, die vanaf 1 april volledig onder NAVO-commando wordt uitgevoerd.

1 April 2011 08:26Gewijzigd op 14 November 2020 14:20
Minister Rosenthal. Foto ANP
Minister Rosenthal. Foto ANP

De regeringspartijen VVD en CDA waren voor de uitzending, net als de PvdA, D66, ChristenUnie en de SGP (totaal 89 zetels). GroenLinks twijfelde lang en stemde uiteindelijk tegen. Ook trok de fractie de steun in die ze vorige week nog had gegeven aan de controle op het wapenembargo. De fractie twijfelt op dit moment over de koersvastheid van de NAVO in de uitleg en uitvoering van de VN-resolutie. Sommige lidstaten van het militaire bondgenootschap trekken hun eigen plan en overwegen de opstandelingen van wapens te voorzien, zoals de Amerikanen. Niet alleen GroenLinks maar ook de PvdA is daar ongerust over.

De PvdA kon zich vinden in het antwoord van minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken), die zulke wapenleveranties „onwenselijk en onverstandig” noemde. Hij wees erop dat niet duidelijk is wie de wapens krijgen en wat voor gevolgen dat heeft. Ook verstoort het de eenheid in de aanpak van het regime van Muammar Kaddafi. Voor Nederland is het op dit ogenblik niet aan de orde, zei Rosenthal. Als landen toch de randen opzoeken of eroverheen gaan, zal Nederland ze erop aanspreken en er geen verantwoordelijkheid voor willen dragen.

Tegenstanders waren gedoogpartij PVV, SP en de Partij voor de Dieren. De PVV meent dat Nederland een langdurige oorlog wordt ingerommeld en wil dat Arabische landen het zelf oplossen. De SP is het niet eens met de manier waarop de VN-resolutie wordt uitgevoerd en wees erop dat door de talloze kruisraketten die zijn afgevuurd, alleen maar meer olie op het vuur wordt gegooid.

De Nederlandse F-16-gevechtstoestellen, die vliegen vanaf het Italiaanse eiland Sardinië, mogen in het uiterste geval luchtdoelen beschieten in air-to-air-contact. Dat mag pas nadat ze daarvoor in dat geval toestemming hebben gekregen van het NAVO-commandocentrum. Gronddoelen bestoken is niet hun taak. Dat wordt aan andere deelnemers aan de missie overgelaten. De Nederlandse piloten krijgen daarom ook geen bommen mee.

Van de VVD en de ChristenUnie had dat wel gemogen, al was het maar uit zelfbescherming. Maar volgens de militaire top moeten vliegers altijd dreigende aanvallen verdedigend afslaan, onder meer door ontwijkende manoeuvres uit te voeren of raketten met flares te ontwijken. Ook een mijnenjager en een tankvliegtuig worden voor de missie ingezet, die in beginsel drie maanden gaat duren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer