Gevoelige snaar
Komen ze er nu wel of niet? Triomfantelijk vertelde PVV-leider Wilders vorig jaar dat de zorgsector er de komende kabinetsperiode 12.000 verpleegkundigen bij zou krijgen. Dankzij zijn partij, uiteraard.
Het hoe en wat is echter nog verre van duidelijk. „Het zal moeilijk worden”, verzuchtte minister Schippers (VWS) enkele weken terug in een tv-interview.
Koren op de molen van de oppositie natuurlijk. En ja hoor, met een zorgvuldig voorbereide motie sloeg GroenLinkswoordvoerster Voortman donderdag toe. De inhoud? De zogeheten arbeidsmarktbrief over de zorgsector die binnenkort verschijnt, dient een bijlage te bevatten. Daarin moet het kabinet via „een helder beginpunt” en „duidelijke tussendoelen” inzichtelijk maken hoe de zoektocht vordert naar de extra handen aan het bed.
Geïrriteerd over het treiterijtje snelde PVV-Kamerlid Agema naar voren. „Dit kabinet is toch pas aan zet vanaf 2012, omdat de begroting 2011 nog van het vorige kabinet is?” hield ze de oppositie bestraffend voor. Het weerhield CDA-Kamerlid Uitslag er niet van de motie mede te ondertekenen. Daardoor gaan er morgen, als de Kamer over de motie stemt, waarschijnlijk geen 66, maar 87 handjes in de lucht, een ruime meerderheid.
Na Voortman nam PvdA’ster Kuiken de rol van plaaggeest over. „Als het kabinet nog steeds in die 12.000 gelooft, ziet u de motie waarschijnlijk als welkome steun voor het beleid?” hield ze Schippers voor. Dat viel verkeerd. Schippers bitste geen zin te hebben om aan „dit feestje” mee te doen.
Voor de oppositie was de buit toen al binnen. „Schijnbaar wordt hier een gevoelige snaar geraakt”, stelde Kuiken met een vilein lachje vast. (Jakko Gunst)
Spoed
Dat burgers de gang van zaken aan het Binnenhof niet goed snappen, ligt soms aan de ingewikkeldheid van de taal die politici gebruiken. Soms ligt het aan de misleidende termen die ze hanteren.
In die laatste categorie valt de kreet ”spoeddebat.” Wekelijks vernemen burgers uit de media dat Kamerlid X over die of die kwestie een spoeddebat heeft aangevraagd. Is het gek dat negen van de tien Nederlanders denken dat zo’n debat waarschijnlijk vandaag nog, misschien morgen, en op zijn laatst overmorgen zal plaatsvinden?
Niets is minder waar. De Kamervoorzitter heeft vaak zó’n lange lijst van aangevraagde spoeddebatten –momenteel liggen er negentoen gehonoreerde verzoeken– dat het weken of zelfs maanden kan duren voordat er op de agenda werkelijk een gaatje is gevonden. Vandaar dat CDA-Kamerlid Omtzigt vorige week ondeugend twitterde: „De beste manier om het ergens niet over te hebben, is een spoeddebat aanvragen.”
Is er een oplossing voor dit probleem? Minder spoeddebatten aanvragen lijkt in de hijgerige Haagse sfeer geen optie.
Wat dan? Het minste dat gedaan moet worden, is de term ”spoeddebat” schrappen. Beter zou zijn te spreken over een ”dertigledendebat”, zei een woordvoerder van de Kamer vorige week, verwijzend naar de minimaal dertig Kamerleden die nodig zijn om het debat te kunnen aanvragen.
Bravo! Alleen rijst vervolgens de vraag: snapt de burger deze technisch aandoende term dan wél? (Addy de Jong)
CDA-voorzitter
Als de voortekenen niet bedriegen, zal het CDA zaterdag de Utrechtse predikante Ruth Peetoom kiezen als partijvoorzitter. Tijdens de eerste ronde behaalde ze al bijna 46 procent van de stemmen. Haar belangrijkste rivaal, de Westlandse burgemeester Van der Tak, moest het doen met 33 procent.
Peetoom krijgt ook steun van diverse prominenten. Oud-minister Deetman en hoogleraar Grapperhaus, die het laatste CDA-verkiezingsprogramma schreef, geven hun steun aan Peetoom. En de CDA-vrouwen deden hetzelfde.
Of er nu grote tegenstellingen zijn tussen de twee? Niet heel groot, want ze zijn lid van dezelfde club en willen de partij in het politieke midden houden. Toch zijn er wel verschillen. Zo wil de predikante het program van uitgangspunten van het CDA gaan herschrijven en daar is Van der Tak mordicus tegen.
Het belangrijkste verschil is dat Peetoom op het historische CDA-congres in oktober vorig jaar tegen de politieke samenwerking met de PVV stemde en Van der Tak voor. En die tegenstem werkt nu in het voordeel van Peetoom. Want veel CDA’ers stemden uiteindelijk voor de samenwerking met de PVV omdat het niet anders kon en ze de partijleiding niet wilden afvallen, maar de meeste christendemocraten vinden toch dat er principiële verschillen bestaan tussen de partij van Wilders en het CDA. Peetoom benadrukt dat keer op keer. CDA’ers blijken daar gevoelig voor te zijn. Alsof de keuze voor Peetoom een aflaat is voor de ‘foute’ keuze die ze in oktober vorig jaar maakten. (Gerard Vroegindeweij)
Agenda
Dinsdagavond debatteert de Tweede Kamer over de mislukte evacuatie van een Nederlander uit Libië en de tijdelijke gevangenneming van drie Nederlandse militairen. Woensdag houdt de Kamer een spoeddebat over berichten dat vicepremier en CDA-voorman Verhagen tijdens de verkiezingcampagne voor de Provinciale Staten ambtenaren van ‘zijn’ departement EL&I, heeft ingezet voor de CDA-campagne.
Donderdag staat er onder meer een debat gepland over de stelselwijziging van de cultuursubsidies.
Uitspraak van de week
„„Ik haat een toehoorder met een goed geheugen. Daarom: ik wens u verder het beste, klap maar in uw handen, leef en drink er vrolijk op los, vermaarde toehoorders, u bent nu in de Zotheid ingewijd.” Aan deze woorden van Erasmus heb ik niets toe te voegen. Ik dank u voor uw aandacht.”
Het slot van het dankwoord van oud-premier Balkenende na zijn oratie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.