Fors minder arbeidsongeschikten
DEN HAAG (ANP) – Het aantal langdurig zieken en arbeidsongeschikten is sinds eind 2005 drastisch gedaald, meldt staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. De evaluatie beslaat de periode vanaf 2005, toen de WAO werd omgezet in de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA).
Volgens het onderzoek is de jaarlijkse instroom nu nog maar een derde van de instroom ruim vijf jaar geleden. Dit is veel lager dan bij de totstandkoming van de WIA werd geraamd. De hervorming van de WAO in de WIA is daarmee een succes, aldus De Krom.
De WIA werd eind 2005 ingesteld om een eind te maken aan de forse toename van het aantal arbeidsongeschikten in Nederland. De WIA stimuleert werknemers om na ziekte weer aan het werk te komen. Daarnaast biedt de wet inkomensbescherming bij arbeidsongeschiktheid.
In 2010 is de instroom in de WIA wel weer toegenomen, en dat gaat harder dan verwacht. De stijging komt door meer instroom vanuit de ziektewet en doordat er meer vrouwen en ouderen op de arbeidsmarkt participeren. Zorgen zijn er ook over toenemende arbeidsongeschiktheid onder uitzendkrachten en werknemers met een tijdelijk dienstverband. Minister Henk Kamp van Sociale Zaken wil dit tegen gaan door het ziektebegrip aan te scherpen en door een loondoorbetalingsperiode van twee weken voor uitzendbureaus in te voeren.
Het kabinet houdt ook vast aan de structuur waarin bedrijven ervoor kunnen kiezen om hun WGA-premie onder te brengen bij het UWV of bij een private verzekeraar. Het Verbond van Verzekeraars is hier teleurgesteld over en vindt dat het kabinet moet doorpakken. Volgens een woordvoerder hebben momenteel vooral de ondernemingen met een laag verzuimcijfer voor een private verzekeraar gekozen en zitten de werkgevers die met een hoog verzuim te maken hebben bij het UWV. „Dit systeem blaast zichzelf op”, aldus de woordvoerder.
Volgens het verbond heeft inmiddels bijna 30 procent van de werkgevers de WGA-premie ondergebracht bij een private verzekeraar, in plaats van bij het UWV.