Kerk & religie

Theoloog wijst Leers op nood kerk in Irak

DEN HAAG – Minister Leers van Immigratie en Asiel heeft gisteren drie kwartier gesproken met de Iraakse geestelijke Yusif Thomas Mirkis en vertegenwoordigers van de Raad van Kerken over de situatie in Irak.

Kerkredactie
22 March 2011 11:25Gewijzigd op 14 November 2020 14:11
Asielzoekers die via Griekenland de Unie binnenkomen mogen voortaan niet meer naar dat land teruggestuurd worden. Leers vindt dat de aanpak van Griekenland niet voldoende is.  Foto ANP
Asielzoekers die via Griekenland de Unie binnenkomen mogen voortaan niet meer naar dat land teruggestuurd worden. Leers vindt dat de aanpak van Griekenland niet voldoende is. Foto ANP

Leers sprak zijn waardering uit voor de moed die Mirkis aan de dag legt en voor zijn inzet in de Iraakse samenleving.

Mirkis is theoloog en onder meer hoofdredacteur van het Iraakse blad The Christian Thought Magazine. Hij is op uitnodiging van de Raad van Kerken in Nederland.

Het gesprek ging ook over het vluchtelingenbeleid van Nederland voor Iraakse vluchtelingen. De minister nodigde de Raad van Kerken uit om met mogelijk aanvullende informatie te komen over de algemene situatie en met informatie in individuele gevallen waar dat relevant is. De raad maakt zich zorgen over de christelijke gemeenschap in Irak, mede naar aanleiding van recente aanvallen op kerken, alsmede over de situatie van minderheden in het algemeen, zo meldde de Raad van Kerken gisteren in een verslag van het gesprek.

Het is de bedoeling dat de Raad van Kerken later nog een gesprek heeft met minister Leers waarin ook andere beleidslijnen aan de orde kunnen komen, zoals het basisdocument van de raad inzake vluchtelingenbeleid, de dreigende criminalisering van vluchtelingen en de problematiek van bekeerlingen.

Mirkis stelt dat christenen in Irak onder Saddam Hussein relatief veilig waren, als zij hun activiteiten maar beperkten tot ontmoetingen in eigen kring. De inval van de Amerikanen heeft de situatie flink veranderd, aldus de Iraakse geestelijke. „De verhoudingen zijn onduidelijk geworden. De constitutie draagt de kiem van tweespalt in zich. Tientallen geestelijken zijn geliquideerd vanwege hun christelijke identiteit. Westerse landen, waaronder Nederland, onderkennen de zorgelijke situatie onvoldoende”, zo zei Mirkis tegenover de vertegenwoordigers van de Raad van Kerken.

Mirkis maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Hij ziet geen oplossing in het verdwijnen van oude systemen. De Iraakse geestelijke verwacht meer van een geleidelijke omwenteling, zoals die in China plaatsvindt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer