Emden trekt vooral Duitstalige protestant
EMDEN – Het tweejaarlijkse congres van het Gesellschaft für die Geschichte des Reformierten Protestantismus in Emden trekt dit jaar zo’n tachtig bezoekers uit vijf landen.
Ook twee Nederlanders wonen het congres bij, prof. dr. F. van der Pol (Kampen) en prof. dr. G. C. den Hertog (Apeldoorn). Beide hoogleraren verzorgden workshops, Van der Pol over de verhouding tussen de vroegmoderne kerk en overheid (specifiek in Kampen) en Den Hertog over Calvijns visie op de overheid, mede vergeleken met de anglicaanse theoloog O’Donovan. Prof. dr. H. J. Selderhuis is lid van het bestuur van het Gesellschaft, maar was vanwege ziekte verhinderd.
De conferentie wordt bezocht door mensen van diverse pluimage, stelt prof. Van der Pol. „Je komt hier de breedte van de Duitse kerk tegen, de lutherse en de gereformeerde richtingen. Die breedte merk je ook aan de reactie op de toespraak van de EKD-preses. Die werd breed gewaardeerd, hoewel zijn geschetste relatie tussen de kern van het Evangelie en omtrek, de verwoording in de politiek, niet concreet kon worden uitgewerkt.”
Het congres is vooral gericht op Duitstaligen. Het overgrote deel komt uit Duitsland en Zwitserland. De meeste aanwezigen zijn protestant (reformiert) hoewel er ook een rooms-katholieke dominicaanse theoloog in zijn witte pij aanwezig is. Behalve voor wetenschappelijke verhandelingen is er ook aandacht voor bezinning, aan het begin van de dag, in de vorm van een ”Morgenandacht”. Deze wordt in de grote protestantse kerk gehouden.
Het congres vindt traditiegetrouw plaats in de Johannes a Lasco Bibliotheek in Emden, genoemd naar de uit Polen afkomstige hervormer. Emden is vanouds een concentratiepunt van de gereformeerden geweest, zegt prof. Van der Pol. „De stad was als het ware de springplank van de gereformeerden naar de Nederlanden.” In Emden werd in 1571 de eerste nationale synode gehouden van de Gereformeerde kerken ”onder het kruis”, dit in verband met de oorlogssituatie in de Nederlanden vanwege de Spaanse bezetting.
Het Gesellschaft verleende dit jaar de kerkhistorische J. F. Gerhard Goetersprijs aan dr. Marco Hofheinz uit Basel. De prijs is genoemd naar de persoon en het werk van de in 1996 gestorven kerkhistoricus uit Bonn en bekroont onder meer een bijzondere dissertatie. Dr. Hofheinz sprak in verband met de ontvangst van de prijs over de actualiteit van de vredesethiek van Karl Barth.