Kerk & religie

Prof. De Boer: Gezag voorganger niet afhankelijk van geslacht

HARDERWIJK – Het gezag van de voorganger valt samen met het gezag dat van het Woord uitgaat. Dat is, in elk geval in de westerse cultuur, niet meer van het geslacht afhankelijk.

Van een medewerker
21 March 2011 10:50Gewijzigd op 14 November 2020 14:10

Dat zei prof. dr. E. A. de Boer, docent aan de Theologische Universiteit Kampen (TUK), zaterdag op een conferentie van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) in Harderwijk. De bijeenkomst was georganiseerd door deputaten ”m/v in de kerk”.

„In de Bijbel wordt de verhouding tussen man en vrouw in de gemeente gespiegeld aan de huwelijksverhoudingen”, zei prof. De Boer. „Als echter de maatschappelijke verhoudingen veranderd zijn, mag de verhouding tussen man en vrouw in de kerk dan hierin niet meegroeien?”

Het is voor hem de vraag of er sprake is van gezag wanneer vrouwen in de kerk het woord doen. „De praktijk heeft aangetoond hoe goed en waardevol de inschakeling van zusters –en broeders– is in de voorlezing van de Schrift.”

Het zal volgens prof. De Boer de kunst zijn te zoeken naar ruimte om recht te doen aan het voorop gaan van mannen én aan de voorbeelden van vrouwelijk optreden uit de Bijbel. De „spanning” tussen ambt en charisma en tussen voorschrift en voorbeeld in de Bijbel vraagt om doordenking van de ambten. „Ik begrijp niet waarom dit nog niet ter hand genomen is. Oefent degene die voorgaat in de eredienst gezag over de gemeente? Heeft de dienaar van het Woord een bijzonder gezag? Ik denk dat het gezag van de voorganger samenvalt met het gezag dat van het Woord uitgaat. Dat is, in elk geval in de westerse cultuur, niet meer van het geslacht afhankelijk.”

Toch is niet altijd duidelijk wat de Bijbel eigenlijk zegt over mannen en vrouwen, betoogde drs. Almatine Leene, docent theologische vorming aan de Gereformeerde Hogeschool Zwolle. Zij onderscheidde twee verschillende opvattingen in het denken over mannen en vrouwen: egalitair en complementair denken. In het complementair denken vullen man en vrouw elkaar aan en staan de regeerambten niet open voor vrouwen. Dat is gestoeld op de scheppingsorde: eerst is de man geschapen en daarna de vouw. Egalitair denken betekent gelijkwaardigheid en gelijkheid op alle gebieden. Vrouwen mogen dus net als mannen in de ambten dienen. Volgens Leene geeft dat ruimte om mens te zijn.

Drs. Myriam Klinker-de Klerck, assistent in opleiding aan de TUK, bezag de vraag of vrouwen het woord mogen voeren in de kerk vanuit de hermeneutiek, de uitleg van de Schrift. Hermeneutiek is volgens haar meteen het knelpunt in de discussie. „Niettemin is hermeneutiek iets waarover we moeten nadenken willen we onze eigen identiteit als gereformeerden serieus nemen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer