Joh. Enschedé in het rood door de euro
Zorgde de euro in 2001 nog voor een topjaar bij Joh. Enschedé, afgelopen jaar bezorgde de munteenheid de drukker hoofdbrekens. Er werden nauwelijks eurobiljetten besteld, waardoor Joh. Enschedé een negatief bedrijfsresultaat van 11,5 miljoen euro neerzette.
Een jaar eerder stond daar een positief resultaat van 4,8 miljoen tegenover. De drukker had meer opdrachten van De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht, aldus het bedrijf woensdag. De onvoorziene terugval in de vraag naar euro’s leverde Joh. Enschedé een „aanmerkelijk verlies” op bij het onderdeel dat bankbiljetten drukt.
Om de problemen te ondervangen voert Joh. Enschedé een sanering door bij de gelddrukkerij. Er verdwijnen zeventig arbeidsplaatsen, waarvan circa twintig door gedwongen ontslagen.
De verliezen bij het bankbiljettenbedrijf werden nog enigszins getemperd doordat Joh. Enschedé buiten Nederland nieuwe klanten heeft gevonden. De strategie van het bedrijf om ook geld te drukken voor andere landen, leverde afgelopen jaar voor het eerst grote opdrachten op. Vier nieuwe klanten bestelden samen 350 miljoen bankbiljetten. Het bedrijf wil niet zeggen voor welke landen het geld drukt.
Ondanks de tegenvallers schreef Joh. Enschedé onder de streep een nettowinst van 7 miljoen euro. De zwarte cijfers zijn volledig te danken aan een boekwinst op de verkoop van aandelen. Het betreft de aandelen in een gezamenlijke onderneming met de Staatsdrukkerij (Sdu). Sdu verbrak in maart 2000 de samenwerking, waarop Joh. Enschedé probeerde het belang van 50 procent uit het bedrijf terug te vorderen. Afgelopen jaar bleek dat pogingen hiertoe niet succesvol waren en heeft de drukker de opbrengst uit het belang in de boeken gezet.
De omzet van Joh. Enschedé daalde met 23 miljoen euro naar 78 miljoen, voornamelijk door de problemen bij de gelddrukkerij. Het postzegelbedrijf hield zich goed staande, ondanks de druk op de prijzen. Ook het commercieel drukwerk deed goede zaken, aldus de drukker.
In het lopende boekjaar verwacht Joh. Enschedé beduidend betere prestaties. De orderportefeuille is goed gevuld en de ingezette reorganisatie zal nog dit jaar besparingen opleveren.