Kerk & religie

Minister: Vrijheid van geloof moet altijd gelden

DEN HAAG – „De vrijheid van godsdienst en levensovertuiging moet altijd en voor iedereen gelden, ook in het Midden-Oosten en andere regio’s.”

Kerkredactie
17 March 2011 10:25Gewijzigd op 14 November 2020 14:07
Vertegenwoordigers van christelijke en andere religieuze minderheden  hadden gisteren een gesprek met minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken over het recente geweld tegen deze groepen in het buitenland. Foto Ministerie van Buitenlandse Zaken
Vertegenwoordigers van christelijke en andere religieuze minderheden hadden gisteren een gesprek met minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken over het recente geweld tegen deze groepen in het buitenland. Foto Ministerie van Buitenlandse Zaken

Dat zei minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken gisteren tijdens een gesprek met een groep geestelijk leiders van christelijke en andere religieuze minderheden over het recente geweld tegen deze groepen in het buitenland.

De afgelopen maanden werden in diverse landen, waaronder Irak, Egypte, Iran, Afghanistan en Pakistan, religieuze gemeenschappen getroffen door geweldsincidenten. De minister noemde dat geweld „onacceptabel. De recente geweldsincidenten baren mij grote zorgen.”

De geestelijk leiders van buitenlandse kerken die in Nederland zijn gevestigd en andere religieuze groepen deelden hun ervaringen met Rosenthal. Ook bespraken ze mogelijkheden om hun positie te verbeteren. De minister zegde toe zich daarvoor te blijven inzetten. Nederland vroeg eerder al binnen de Europese Unie en de Verenigde Naties extra aandacht voor de positie van religieuze minderheden.

Drs. P. J. Vergunst, namens de Gereformeerde Bond (GB) in de Protestantse Kerk gisteren aanwezig bij het gesprek, kijkt positief terug op de bijeenkomst. „Het is bij mijn weten de eerste keer dat het ministerie van Buitenlandse Zaken een dergelijk gesprek organiseert. Ik ben blij dat dit kabinet de positie van christelijke en andere religieuze minderheden hoog op de agenda zet.”

De algemeen secretaris van de GB vroeg tijdens de bijeenkomst aandacht voor de positie van christenen in Noord-Korea, al jaren de nummer 1 als het gaat om christenvervolging. „Van dit land was geen afgevaardigde aanwezig. Ik heb opgeroepen om verontwaardigd te blijven over wat er daar gebeurt. Verder heb ik gevraagd of Nederlandse ambassades in het buitenland contact kunnen houden of opnemen met religieuze minderheden. Ook als er in een land geen sprake is van incidenten leiden christenen vaak een zwaar leven. Ze kunnen hun christelijke identiteit niet altijd bekendmaken.”

Veel indruk op Vergunst maakte het verhaal van ds. J. Linandi, predikant van Gereja Kristen Indonesia Nederland in Amstelveen. „Hij vertelde dat Indonesische christenen regelmatig een vergunning wordt geweigerd om een kerk te bouwen. Als kind maakte hij mee dat een kerk in brand werd gestoken.”

Ook de bijdrage van ds. Habte van de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk blijft hem bij. „Hij benadrukte het belang van de houding van de overheid met het voorbeeld van Israël in Egypte. Bij een kwaadwillende farao ging het mis.”

Vergunst redigeerde het in 2008 verschenen boek ”Vervolgd om Jezus’ wil”, over het lijden van vervolgde christenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer