Arts kan loopkans na dwarslaesie berekenen
NIJMEGEN (ANP) – Onderzoekers van het UMC St Radboud hebben een formule ontwikkeld waarmee ze kunnen voorspellen of iemand na een dwarslaesie weer zelfstandig kan lopen. Zij hebben het vrijdag gepubliceerd op de website van het tijdschrift The Lancet. Tot nu toe werden dat soort voorspellingen gedaan op basis van de ervaringen en kennis van revalidatieartsen.
Om te kunnen berekenen of een dwarslaesiepatiënt weer kan lopen, meten de onderzoekers hoeveel kracht hij heeft in zijn bovenbeen en kuitspier. Daarnaast meten ze hoeveel gevoel er is in de knie en de buitenkant van de enkel. Samen met de leeftijd van de zieke kunnen artsen zo met 96 procent zekerheid zeggen of de patiënt weer kan lopen. Volgens een woordvoerster van het UMC kunnen artsen dankzij de formule patiënten beter helpen revalideren. Als blijkt dat iemand met een dwarslaesie niet meer kan lopen, kan hij dat verlies sneller verwerken.
Artsen kunnen de loopkans van de zieke binnen vijftien dagen na het ontstaan van de dwarslaesie via de formule berekenen. „Daarna begint het herstel en dat maakt de voorspelling via de formule minder betrouwbaar”, zegt chirurg Allard Hosman van het UMC St Radboud.
Volgens Hosman lukte het een formule op te stellen doordat de onderzoekers grote hoeveelheden data konden vergaren. „Dwarslaesie is een relatief zeldzame aandoening, waardoor het verzamelen van veel data lastig is.” De artsen slaagden erin gegevens van 492 dwarslaesiepatiënten uit 19 Europese landen voor hun analyse te bemachtigen.
Naar schatting lopen jaarlijks 150 mensen in Nederland een dwarslaesie op, waardoor zij (gedeeltelijk) verlamd raken.