Christchurch kerkt in openlucht
CHRISTCHURCH – Veel kerkdiensten in Christchurch werden zondag in de openlucht gehouden, vanwege het grote aantal beschadigde kerkgebouwen. Intussen rouwen de gemeenteleden om hun doden.
Bij de verwoestende aardbeving die de tweede stad van Nieuw-Zeeland vorige week trof, stortte de toren van de anglicaanse Christchurch Cathedral in. Verondersteld wordt dat 22 mensen onder het puin begraven werden, voornamelijk toeristen die de kerk bezichtigden.
Volgens het anglicaanse nieuwsblad Anglican Taonga begon vrijdag de berging van lichamen uit de kathedraal. Inmiddels is het dodental van de aardbeving opgelopen tot 147, terwijl nog meer dan 50 personen vermist worden. Zeer waarschijnlijk liggen de vermisten nog onder het puin. De hoop dat zij de ramp hebben overleefd, is vervlogen.
De grootste rooms-katholieke kerk van de stad, de Cathedral of the Blessed Sacrament, raakte tijdens de aardbeving onherstelbaar beschadigd. Van de drie Reformed Churches, ontstaan vanuit het werk van Nederlandse immigranten, is er momenteel één onbruikbaar.
Ook andere kerkgenootschappen hadden gisteren problemen met het beleggen van kerkdiensten, door beschadiging van de gebouwen en door het uitvallen van elektriciteit en waterleiding.
Volgens Anglican Taonga verzamelde een groepje van veertig mensen zich in St. Albans Park, normaal het terrein voor cricketwedstrijden. Dat gebeurde dankzij mondelinge afspraken, want de deken van Christchurch, Peter Beck, kon zijn gemeenteleden niet via internet bereiken.
Op het grasveld van Christchurch South Library arriveerden honderden mensen per fiets en te voet om de tragische gebeurtenissen te overdenken. De bomen om het grasveld vormden een buffer naar de straat, waar veel drukte heerste: de hulpdiensten reden af en aan, terwijl mensen te voet voortdurend watercontainers aanvoerden.
Een derde deel van de gebouwen in het centrum van Christchurch werd vorige week zo zwaar beschadigd dat herstel onmogelijk is. Anglican Taonga meldt echter dat de anglicaanse kathedraal herbouwd zal worden. Volgens burgemeester Bob Parker gaat het om een indrukwekkend gebouw met een hoge symboolwaarde. „Het is een gebouw dat we steen voor steen kunnen herbouwen. We hebben dergelijke symbolen nodig.”
Morgen, een week na de aardbeving, zal om 12.51 uur in heel Nieuw-Zeeland twee minuten stilte worden gehouden, om de slachtoffers van Christchurch te herdenken. Kerken zullen overal in het land diensten beleggen. Een week later, op 8 maart, zal er in St. Mary’s Cathedral in New Plymouth een twaalf uur durend concert gehouden worden. De opbrengst is bestemd voor slachtoffers van de aardbeving.