Buitenland

Kaddafi steeds verder in isolement

TRIPOLI (ANP) – Het regime van de Libische leider Muammar Kaddafi Kaddafi brokkelt steeds verder af. Vrijdag lieten opnieuw enkele hooggeplaatste functionarissen weten dat zij de dictator niet langer steunen, onder wie de Libische gezant bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

25 February 2011 18:24Gewijzigd op 14 November 2020 13:51
Gaddafi. Foto EPA
Gaddafi. Foto EPA

Ook de Libische delegatie bij de Arabische Liga heeft de kant gekozen van de betogers die het vertrek van Kaddafi eisen. Hetzelfde geldt voor de openbare aanklager in het Arabische land. De afgelopen week liepen al verscheidene kopstukken uit Kaddafi’s entourage over naar de demonstranten.

Kaddafi weigert desondanks nog altijd te buigen voor de groeiende weerstand tegen zijn autoritaire bewind. In een toespraak op het Groene Plein in de hoofdstad Tripoli riep hij zijn aanhangers opnieuw op te vechten tegen de betogers die zijn vertrek eisen. Hij kondigde aan dat de wapendepots „als het nodig is” zullen opengaan „voor het volk”.

Het regime in Libië probeert al ruim een week de volksopstand tegen Kaddafi met grof geweld de kop in te drukken. Waarschijnlijk zijn al vele honderden mensen om het leven gekomen. Tienduizenden mensen, vooral buitenlandse werknemers, zijn het Noord-Afrikaanse land inmiddels ontvlucht. Een groot aantal anderen wacht nog op evacuatie.

Steden in het oosten van het land zoals Benghazi en Tobruk zouden al vrijwel geheel in handen zijn van de opstandelingen. Maar ook in en rond de hoofdstad Tripoli, de machtsbasis van Kaddafi, nemen de gevechten in hevigheid toe.

De kliek rond Kaddafi blijft evenwel volhouden dat het regime in het grootste deel van het land de touwtjes nog stevig in handen heeft. Zijn zoon Saif al-Islam zei dat slechts enkele honderden betogers achter de protesten zitten, maar dat die wel over zware wapens en tanks beschikken.

De internationale gemeenschap zint nog altijd op sancties tegen het Libische regime. Zwitserland nam daarop donderdag al een voorschot door alle tegoeden die mogelijk toebehoren aan Kaddafi of zijn familieleden, te blokkeren. Verscheidene EU-lidstaten zouden op vergelijkbare maatregelen aansturen. Verder zouden voorstellen op tafel liggen voor een een wapenembargo en reisbeperkingen voor Libische leiders.

Ook de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties praat nog volop over de situatie in Libië. Het hoogste VN-orgaan heeft het geweld in het Noord-Afrikaanse land veroordeeld, maar nog geen sancties afgekondigd. Frankrijk en Groot-Brittannië hopen dat de Veiligheidsraad de situatie in Libië voorlegt aan het Internationaal Strafhof. Dat tribunaal kan in dat geval een zaak maken van mogelijke schendingen van de mensenrechten, hoewel Libië er niet bij is aangesloten.

De Franse president Nicolas Sarkozy zei vrijdag dat Kaddafi weg moet. Hij is daarmee de eerste westerse leider die onomwonden het vertrek eist van de Libische alleenheerser. Zoon Saif al-Islam liet evenwel weten dat zijn vader daar niet over peinst. „Plan A is om te leven en te sterven in Libië. Plan B is te leven en te sterven in Libië. Plan C is te leven en te sterven in Libië”, zei hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer