SGP Zeeland blijft graag met „twee voeten in Zeeuwse klei”
GOES – Niet de nadruk op natuur, maar op de landbouw. Niet alleen aandacht voor watersport, maar ook voor de binnenvaart en de visserij. De provinciale Zeeuwse SGP-fractie blijft graag met „twee voeten in de Zeeuwse klei staan.”
Vrijdagavond deed de SGP-campagnetour het Calvijn College in Goes aan. Zo’n vijftig mannen, tien vrouwen en een groepje scholieren van het Calvijn College vormden het gehoor. Zeeuws gedeputeerde G. van Heukelom: „Wij hebben in de SGP geen kopstukken zoals Rutte, Wilders en Verhagen, maar: ons staat een sterke Held terzij.”
Een tolvrije Westerscheldetunnel? Gratis openbaar vervoer voor mbo-studenten? Verkiezingsretoriek, aldus de gedeputeerde. „Daarom werken wij liever aan een voorstel om openbaar vervoer en WMO-vervoer te mengen. Dat levert een grote besparing op.”
Van Heukelom: „Onderwijs, een krimpende en vergrijzende bevolking, werkgelegenheid, dáár gaat het om. Niet om de vossen waar de Partij voor de Dieren zich druk om maakt.”
Kan Zeeland wel een zelfstandige provincie blijven? Een toehoorder denkt van niet. Statenlid Dorst denkt van wel. Maar zelfstandig blijven, staat samenwerken niet in de weg. Bij een fusie zouden veel dingen gecentreerd worden en scholen zoals de Hogeschool Zeeland en de Roosevelt Academy waarschijnlijk het veld moeten ruimen. „En daar is nu juist keihard voor gewerkt”, aldus Dorst.
Vragen leven er ook over ontpolderen en het plan Waterdunen. Het Rijk eist dat er 600 hectare nieuwe natuur wordt aangelegd in de provincie. Zo’n 420 hectare wordt gerealiseerd in de Hedwigepolder en buitendijks, maar dan nog ontbreekt er een stuk. Dat gaat gerealiseerd worden in het project Waterdunen. Daar heeft de SGP uiteindelijk vóór gestemd, maar met pijn in het hart, zegt Statenlid Van Burg.
„We hebben er wekenlang over vergaderd en meerdere moties en amendementen ingediend om het beste van het slechtste te maken”, aldus Van Burg, die er duidelijk veel moeite mee heeft. „Maar we konden niet anders als we de overheid wilden blijven gehoorzamen.”
De SGP wil zich volledig inzetten voor de natuur, maar dan wel op een realistische manier, zegt Van Burg. „Als er eerst in de Oosterschelde 300 zeehonden zwommen en er gaan er op een goede dag 200 op een zandplaat bij Breskens liggen zonnen, moet er in de Oosterschelde volgens de wet natuurcompensatie plaatsvinden omdat er daar nog maar 100 zeehonden zijn. Daar snappen wij niets van en die dieren ook niet.”