Kerk & religie

NGK en eenheid

HOUTEN – De Landelijke Vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) buigt zich zaterdag over de samenwerking met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Christelijke Gereformeerde Kerken. Enkele begrippen uitgelegd.

Kerkredactie
11 February 2011 19:54Gewijzigd op 14 November 2020 13:40

Nederlands Gereformeerde Kerken: De Nederlands Gereformeerde Kerken ontstonden in 1967 uit de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV). Kort daarvoor hadden vrijgemaakte leden in een open brief stevige kritiek geuit op het „exclusieve karakter” van hun kerkverband. De generale synode van de GKV veroordeelde deze brief, waarna zo’n 30.000 vrijgemaakten buiten het verband kwamen te staan. Zij vormden later de NGK. De NGK tellen zo’n 90 kerken, 80 gemeentepredikanten en (per 1 januari 2010) 32.663 leden, van wie 20.700 belijdende.

Landelijke Vergadering: De Nederlands Gereformeerde Kerken leggen veel nadruk op de zelfstandigheid van de plaatselijke kerk. Daarom worden veel zaken plaatselijk beslist, bijvoorbeeld over wat er in de kerkdiensten wordt gezongen. Onderwerpen die van landelijke betekenis zijn, worden besproken door de Landelijke Vergadering (LV). Die bestaat uit afgevaardigden van de twaalf regio’s die de NGK kennen. Iedere regio zendt in principe vier afgevaardigden. De LV vergadert in de regel eenmaal in de drie jaar. De zittingsdagen zijn meestal op vrijdag en zaterdag, ongeveer eenmaal per drie weken. De LV komt nu bijeen in Houten.

Samensprekingen: Op de agenda van de Landelijke Vergadering staan vandaag de samensprekingen met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). De afgevaardigden bespreken een rapport van de commissie voor contact en samenspreking met andere kerken. Ook ligt er een verslag van deputaten overleg eenheid (DOE), een gezamenlijke werkgroep vanuit de NGK, GKV en CGK. De DOE-groep wil plaatselijke samenwerking en landelijke eenwording versterken.

Gereformeerde Kerken vrijgemaakt: De commissie voor contact en samenspreking met andere kerken stelt voor de gesprekken met de GKV voort te zetten, alle belemmeringen voor de plaatselijke samenwerking en eenheid tussen NGK en GKV weg te nemen en te streven naar landelijke eenheid. Voor de GKV liggen er echter nog een paar hobbels: de binding aan de belijdenis en vrouwelijke ambtsdragers in de NGK.

Christelijke Gereformeerde Kerken: De generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken sprak vorig jaar uit dat de toe-eigening des heils geen barrière meer vormt tussen beide kerkverbanden. De CGK en de NGK gaan nu inventariseren welke geschilpunten er nog zijn en zo mogelijk daarover verder spreken. De belangrijkste kwestie blijft de vrouw in het kerkelijk ambt. De commissie voor contact en samenspreking met andere kerken doet de Landelijke Vergadering het voorstel de gesprekken met de CGK voort te zetten en zich te richten op „alles wat nodig is met het oog op het wegnemen van belemmeringen voor de plaatselijke samenwerking en eenheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer