Opinie

Pleeggezin dupe van fiscale stelsel

Het huidige belastingstelsel, dat tweeverdieners bevoordeelt, dupeert pleegouders die extra zorg aan hun pleegkinderen willen geven, schrijven Hans en Margreet Wildeboer.

8 February 2011 10:21Gewijzigd op 14 November 2020 13:36

Al diverse jaren vangen wij in ons gezin pleegkinderen op. De overheid heeft de afgelopen jaren de opvang van kinderen in pleeggezinnen gestimuleerd. Als een kind niet thuis kan wonen, is een pleeggezin vaak een goed alternatief. Vanuit financieel perspectief is het ook nog eens relatief goedkoop, omdat plaatsing in een instelling kan worden voorkomen.

Pleegkinderen zijn kwetsbaar, ze hebben al het nodige meegemaakt in hun leven. Doorgaans zijn ze erg gebaat bij structuur en vaste verzorgers of opvoeders. Om die reden kiest een van beide pleegouders er vaak voor om minder of helemaal niet buitenshuis te werken. Dit geeft veel rust in het gezin en jeugdzorginstellingen zijn er blij mee, omdat er overdag gewoon (huis)bezoeken gepland kunnen worden.

Pleeggezinnen ontvangen een onkostenvergoeding voor de opvang. Deze is niet toereikend voor de feitelijke kosten die gemaakt worden. In veel gevallen moeten er aanpassingen worden doorgevoerd in het huis, dient een grotere auto te worden aangeschaft enzovoort.

Daar komt nog bij dat het huidige belastingstelsel zeer nadelig werkt voor pleegouders die meer aandacht aan hun gezin willen besteden. Een gezin met twee verdienende partners betaalt aanzienlijk minder belasting dan het pleeggezin met hetzelfde inkomen dat verdiend wordt door een van de partners. In toenemende mate merken wij dat gezinnen door de negatieve effecten van het fiscale stelsel stoppen met de opvang van pleegkinderen of zich überhaupt niet beschikbaar willen stellen als pleeggezin.

Soms is het noodzakelijk dat een van de pleegkinderen naar de opvang gaat. Een kind kan er veel baat bij hebben door met andere kinderen te (leren) spelen of opgelopen taalachterstanden in groepsverband in te lopen. De kinderopvangtoeslag geldt echter alleen voor tweeverdieners. Kinderen 24 uur per dag op vrijwillige basis opvangen, wordt niet gezien als een baan. Het pleeggezin betaalt bij de kinderopvang het volle pond (ongeveer 20 euro per uur) voor elk kind. Voor tweeverdieners geldt een tarief van ongeveer 6 euro. Pleegouders moeten dus behoorlijk in de buidel tasten voor hun pleegkind dat baat heeft bij opvang.

Pleegouders vangen 24 uur per dag pleegkinderen op en behoren daar niet financieel voor gestraft te worden. Nog steeds zijn er heel veel pleeggezinnen nodig en verblijven veel kinderen en jongeren nodeloos in (dure) instellingen.

Namens vele pleeggezinnen doen wij een dringend beroep op de politiek om de negatieve bijeffecten van het belastingstelsel bij te stellen. Een stelsel waarbij leefvormneutraliteit het uitgangspunt is, maakt het voor velen aantrekkelijker een of meer pleegkinderen op te nemen binnen de veiligheid en geborgenheid van een gezin. Het zou goed zijn als deze overwegingen worden meegewogen als de Tweede Kamer morgen een rondetafelgesprek voert over dit onderwerp.

De auteurs zijn pleegouder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer