Goede Herder ziet mensen in nood
EDE – „Vandaag zetten we een spandoek in de wereld met de woorden: „Ik zie je. God ziet om naar mensen”. De goede Herder ziet mensen in nood en brengt hen als Zijn schapen bijeen.”
Dat zei ds. A. W. van der Plas, hervormd emeritus predikant te Waddinxveen, zaterdag in Ede op de jaarlijkse Landelijke Luisterend Dienen Dag, het diaconale programma van Kerk in Actie.
Het thema van de deze dag was: ”Ik zie je – God ziet om naar mensen”. Ds. A. W. van der Plas belichtte dit thema vanuit Bijbels perspectief. Ds. C. M. Van Loon, hervormd predikant te Capelle aan den IJssel, deed dat vanuit zijn wijkgemeente Capelle-Schollevaar. Een wijkgemeente waar het project ”Kerk voor de buurt” een praktische invulling krijgt.
„God ziet de nood van mensen, het onrecht en de ellende. Hij kent hun leed. Daarom kwam Hij om het volk van Israël te redden uit de hand van de Egyptenaren. Zijn Naam is: ”Ik ben Die ik ben”. Ik ben erbij. Ik ben daar waar mensen uit de nood tot mij roepen”, aldus ds. Van der Plas. „Hij is met ons bewogen. God toont Zijn heerlijkheid in de liefde van de goede Herder, Die Zijn schapen kent.”
Volgens de predikant zijn veel mensen in onze tijd schapen zonder herder: asielzoekers, uitgeprocedeerden, cliënten van de voedselbank, bijstandsmoeders, slachtoffers van geweld, uitbuiting en discriminatie, gezinnen waar stille armoede wordt geleden. Kortom, schapen zonder herder. „Maar midden in die wereld zetten we vandaag als diakenen een spandoek neer met de woorden: „Ik zie je. God ziet om naar mensen.” Zo zag Christus de nood van de schare om Hem heen en Hij neemt het allemaal mee in Zijn hart. Hij draagt het straks mee naar Golgotha.”
„De gemeente vertegenwoordigt Christus op aarde. Wij zijn geroepen om Gods liefde te tonen met daden en met woorden”, aldus ds. Van Loon. Hij noemde dat een missionaire houding. Hij gaf een praktische vertaling van het thema van de studiedag zoals dat in zijn Capelse wijkgemeente vorm gekregen heeft. Volgens hem zijn zendingssituaties middelen om een missionaire houding te ontwikkelen. Mensen opzoeken, hen beter leren kennen en op zoek gaan naar de noden in onze buurt is voor de Capelse predikant een nieuwe houding voor de kerk in ons land: de kerk als zendingsgemeenschap.
In dienstbetoon onderscheidt hij twee lijnen: algemene dienstbaarheid en hulp bij geloofsvragen. Hulp bieden als kerk doe je volgens ds. Van Loon ruimhartig, zonder aanzien des persoons en ook niet met een bepaald soort druk om naar de kerk te komen en te gaan geloven. „Een kerk kan veel uitstralen naar de buurt, ook door betrokken te zijn bij hulpprojecten in andere delen van de wereld.” ’s Middags gingen diverse workshops verder op het thema. Ook werd het tweejaarlijkse diaconaal project aangekondigd. Luisterend Dienen houdt nu een actie voor de kerk in Pakistan, samen met de Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond (HGJB).