Onderwijs & opvoeding

Van Bijsterveldt: Huidig systeem passend onderwijs barst uit zijn voegen

DEN HAAG – Minister Van Bijsterveldt zet het mes in het speciaal onderwijs. Dat is volgens haar dringend nodig.

1 February 2011 13:51Gewijzigd op 14 November 2020 13:31
Foto ANP
Foto ANP

U haalt een streep door het rugzakje voor leerlingen in het speciaal onderwijs. Daar zullen de ouders van deze kinderen niet blij mee zijn.

„Dat weet ik zo net nog niet. Aan de huidige manier van financieren met persoonsgebonden budgetten zitten ook veel nadelen. We hebben een heel stelsel van indicatiestelling opgetuigd, veel ouders leuren met hun kind langs scholen en vinden dan nog geen plaats. Als gevolg daarvan zitten er veel kinderen thuis. Dat is onwenselijk.

Het onderwijsveld heeft ook aangegeven dat ze best een stelselwijziging wil waarbij de school een zorgplicht krijgt voor de leerling die zich aanmeldt. De school krijgt echter niet alleen de verantwoordelijkheid, maar ook het geld. Ouders hoeven zich niet meer druk te maken over de financiering.”

Maar tegelijkertijd wilt u wel 300 miljoen bezuinigen in het passend onderwijs. Daar is het onderwijsveld niet blij mee.

„Het huidige systeem uit 2003 barst uit zijn voegen. Het aantal kinderen dat een label opgeplakt krijgt, is de afgelopen jaren met maar liefst 65 procent gegroeid. Tien procent van de leerlingen in het basisonderwijs en bijna 20 procent in het voortgezet onderwijs heeft te maken met extra begeleiding.

De kosten die daarmee gepaard gaan, zijn explosief gestegen, namelijk met een half miljard naar 3,7 miljard euro per jaar. En in veel gevallen is het niet duidelijk waar het geld aan opgaat.

Het kabinet wil van die half miljard extra 300 miljoen euro terugzien. Daarmee is het budget gelijk aan 2005 en dat is 200 miljoen euro meer dan het oorspronkelijke budget uit 2003. Verder staan tegenover de bezuinigingen ook investeringen van tientallen miljoenen euro’s in de professionalisering van de docenten en de kwaliteit van het regulier onderwijs.”

Waar komen de bezuinigingen vooral terecht?

„De klassen in het speciaal onderwijs worden 10 procent groter en de helft van de ambulant begeleiders verdwijnt. Verder wordt er bezuinigd op allerlei (tijdelijke) projecten met veel administratieve lasten.”

Reformatorische scholen hebben samenwerkingsverbanden voor het speciaal onderwijs. Gaan die verdwijnen?

„In het voortgezet onderwijs bestaat één landelijk reformatorisch samenwerkingsverband. Dit samenwerkingsverband is gestart met een experiment passend onderwijs. Ik wil nagaan of voor de continuering van dit samenwerkingsverband een wettelijke basis kan komen.

Basisscholen hebben nu te maken met twee soorten samenwerkingsverbanden, een voor lichte zorg (Weer samen naar school) en een voor zware zorg (regionale expertisecentra). Die gaan samen en krijgen een regionale indeling. Ik wil serieus bezien of er in de toekomst ruimte is voor samenwerkingsverbanden op grond van de richting van scholen, zoals nu het geval is. Dat hangt er mede vanaf of er behoefte aan is. Dat kan blijken uit een internetconsultatie met mijn brief als inzet. Iedereen mag van zich laten horen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer