”Thuishuis” biedt eenzame ouderen onderdak

Een ”thuishuis” realiseren voor alleenstaande senioren die eenzaam zijn of dreigen te vereenzamen. Dat staat de stichting Thuishuis Deurne voor ogen. Het betreft een kleinschalige woonvorm waar vijf tot zeven ouderen onder één dak verkeren. Als alles meezit, heeft de Brabantse plaats met de opening van een thuishuis de wereldprimeur, zegt Jan Ruyten, bedenker van het concept. Met zijn organisatie Thuis in Welzijn begeleidt hij twaalf thuishuisprojecten in Nederland en één in het Belgische Vlaanderen.

1 February 2011 09:18Gewijzigd op 14 November 2020 13:31

Een thuishuis is een woning die in de wijk staat waaruit de toekomstige bewoners afkomstig zijn. „Het is een vorm van samenwonen waarbij mensen zelf bepalen wat ze wel en niet gezamenlijk willen doen”, aldus Ruyten. „Ze delen de voordeur, de woonkeuken, de hobbyruimte en de tuin, maar beschikken wel over een eigen woon-, bad- en slaapkamer. Zo’n huis kan diverse doelgroepen bedienen, waaronder migranten en mensen met dementie.”

Ruyten deed eind 2009 een haalbaarheidsonderzoek in Deurne. „De resultaten zijn veelzeggend. De gemeente telt 4676 65-plussers, van wie 45 procent zich eenzaam tot zeer eenzaam voelt. Er blijkt behoefte aan twee tot zes thuishuizen te bestaan.” Vooralsnog probeert de stichting Thuishuis Deurne één woning te realiseren. De initiatiefnemers hebben mensen op het oog die niet alleen willen wonen en/of dreigen te vereenzamen. Senioren die zelf onvoldoende in staat blijken die vereenzaming te doorbreken en hun eigen sociale netwerk te ontwikkelen. Een groep vrijwilligers staat hen bij door praktische en emotionele steun te bieden. „De vrijwilligers krijgen een cursus van vijf dagdelen aangeboden. Allereerst om hun te leren achterhalen wat de wensen van ouderen zélf zijn. Daarnaast staat het bevorderen van zelfredzaamheid hoog in het vaandel. Natuurlijk gaat een vrijwilliger desgewenst de eerste keer mee naar een bingo. Vervolgens zal hij proberen daar iemand anders voor te vinden, alleen al om het netwerk van de oudere uit te bouwen.”

Elk thuishuis maakt deel uit van een thuishuisproject. ”Thuisbezoek” vormt de tweede poot van dit concept. „Hierbij bezoeken vrijwilligers dezelfde doelgroep in de buurt waar de woning staat. In Amsterdam-Osdorp, Eindhoven en Amstelveen is thuisbezoek al van start gegaan, terwijl daar nog een thuishuis moet komen.”

Behalve het bestrijden van eenzaamheid hoopt de Stichting Thuishuis Deurne door middel van het thuishuis senioren de nodige levensvreugde te bieden. De verwachting bestaat dat de doelgroep langer zelfstandig blijft wonen en minder snel een beroep op zorg zal doen. De hoop is ook dat de betrokkenheid van buurtbewoners op elkaar toeneemt.

Vorige week vond in de Brabantse plaats een informatiebijeenkomst plaats. „Er hebben zich al voldoende vrijwilligers gemeld om een cursus te starten.” Senioren kunnen zich nog niet voor het thuishuis inschrijven. „Dat kan pas als de opleverdatum van de woning bekend is. We willen de doelgroep iets concreets kunnen bieden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer