Homoverklaring verdeelt anglicanen
DUBLIN – Verschillende anglicaanse bisschoppen hebben zondag de tweejaarlijkse kerkvergadering van de wereldwijde anglicaanse gemeenschap geboycot, waar protest klonk tegen antihomogeluiden.
Anglicaanse leiders uit de hele wereld waren de achterliggende dagen bijeen in de Ierse hoofdstad. Zij schaarden zich zondag achter de aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams. Die liet vorige week een verklaring uitgaan die protesteert tegen het achterstellen van en geweld tegen homoseksuelen. Het vervolgen van homo’s is „in tegenspraak met de christelijke naastenliefde en de basisprincipes van pastorale zorg.”
De aartsbisschop reageerde met afschuw op de moord op de Ugandese homoactivist David Kato vorige week.
De meeste anglicaanse bisschoppen steunen Williams en roepen ertoe op om „pastoraal gevoel op te brengen voor iedere gelovige, ongeacht zijn seksuele geaardheid.” De bisschoppen zijn het met de aartsbisschop eens dat niemand in angst hoeft te leven vanwege de onverdraagzaamheid van anderen.
Onenigheid over het inzegenen van relaties tussen mensen met hetzelfde geslacht en de wijding van openlijk homoseksuele bisschoppen zorgt al jaren voor verdeeldheid onder anglicanen.
De aartsbisschop van Uganda, Henry Luke Orombi, is een van degenen die niet aanwezig waren op de bisschoppenconferentie in Dublin. Orombi sprak herhaaldelijk uit dat homoseksualiteit niet is te verenigen met de Bijbel. Hij heeft nog niet gereageerd op de dood van Kato.
Als reden om thuis te blijven gaven Orombi en een handvol andere afgevaardigden aan dat de situatie in de Episcopale (Anglicaanse) Kerk in de Verenigde Staten hen dwars zit. Die heeft relaties tussen homo’s ingezegend en wil ruimte bieden aan het homohuwelijk.
Tijdens een persconferentie in Dublin herinnerde Williams er zondag aan dat de Ugandese aartsbisschop eerder een verklaring ondertekende die geweld tegen en kwaadsprekerij over homo’s betreurt en veroordeelt.
Volgens de aartsbisschop is er sprake van een „kritieke situatie” in de anglicaanse gemeenschap. „De verdeeldheid is heel reëel. Vraag is hoe we er mee om moeten gaan en of we in staat zijn om met elkaar in gesprek te blijven.”
In de slotverklaring van de bijeenkomst zondag gingen de anglicanen in op een groot aantal zaken die in de wereld spelen. Zo pleitten ze voor afschaffing van de blasfemiewetten in Pakistan. Door die wetten zijn christenen hun leven niet zeker, omdat ze gemakkelijk kunnen worden aangeklaagd voor het beledigen van de profeet Mohammed.