Christenen Egypte onzeker over afloop opstand
CAÏRO – De opstand die Egypte al zes dagen in zijn greep heeft, is voor de christenen nog geen teken dat hun positie snel zal verbeteren.
Veel christenen hebben de afgelopen dagen meegedaan aan de demonstraties. Dit ondanks de oproep van de leiding van de Koptische Kerk niet mee te doen.
Enkele dagen voordat de grote demonstraties vorige week begonnen, riep de Koptische Kerk haar leden op zich afzijdig te houden. Met gemengde gevoelens hebben christenen in Egypte de eerste dag van de volksopstand gevolgd. Aan de ene kant blij en verrukt over het succes van de demonstraties: de hoop op een nieuwe en betere toekomst. Maar aan de andere kant ook vervuld met enige angst over wat de uitkomst van deze opstand voor hen zal gaan betekenen.
De eerste dagen was het volstrekt onduidelijk welke kant het zou opgaan met deze volksopstand. Al snel werd duidelijk dat de woede van de demonstranten zich voornamelijk richtte op het regime en met name op de persoon van president Mubarak. Tijdens de grootste demonstratie in Caïro in 1952 waren zeer veel christenen onder de demonstranten. Zij aan zij met moslims gingen zij de confrontatie aan met de zo gehate politiemacht.
„Ik ben een kopt en woon heel gelukkig in een buurt waar veel moslims en christenen wonen”, aldus George Ishaq, oprichter van de oppositiebeweging Kifaya. Hij roept al jaren om een vreedzame overname van het regime-Mubarak. „Met name de gewelddadige reacties van de politie hebben de laatste jaren geleid tot meer publieke onrust. Een neergaande spiraal die uiteindelijk niet meer in de hand te houden was.”
Inmiddels heeft de koptische paus Shenuda III samen met sjeik Al-Tahib, van de islamitische al-Azharuniversiteit een verklaring uitgegeven waarin zij stelling nemen tegen Mubarak. Hieruit blijkt duidelijk te worden dat moslims en christenen gezamenlijk vorm willen geven aan een ‘nieuw’ Egypte.
Daarom is het ook niet zo verwonderlijk dat Al-Baradei, die zondag de demonstranten toesprak op het Tahrirplein in het centrum van Caïro, nu naar voren wordt geschoven als de man die een regering van nationale eenheid zou kunnen formeren.
Tijdens de gewelddadigheden van de afgelopen nachten hebben mensen vanwege de volledige afwezigheid van politie op straat hun eigen buurtbeveiliging georganiseerd. „Kunt u zien wie van ons moslim of christen is?” vroeg een van deze bewakers. „Nee, want wij zijn allemaal Egyptenaren die recht hebben op vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid.”