Armando wint VSB Poëzieprijs 2011
UTRECHT (ANP) – Kunstenaar en dichter Armando (81) is de winnaar van de VSB Poëzieprijs 2011. Hij krijgt de jaarlijkse prijs voor Nederlandstalige poëzie voor zijn dichtbundel Gedichten 2009. Dat maakte de organisatie woensdag bekend tijdens de prijsuitreiking in het stadhuis van Utrecht. Armando ontving een geldbedrag van 25.000 euro en een glaskunstwerk van kunstenares Maria Roosen.
De jury van de VSB Poëzieprijs is „diep onder de indruk geraakt” van Armando’s gedichtenbundel. „Met grote hardnekkigheid, alsof elk gedicht het laatste en meest definitieve zal zijn, herneemt hij steeds dezelfde thema’s: het landschap dat schuldig is, de dreiging, de aanval en de kilte. Een wereld waarin zwart de voornaamste kleur is, waarin oorlog en geweld altijd aanwezig zijn en waarin het verleden nooit voorbij is. Armando brengt met grote consequentie een onverteerbare boodschap.”
Dat maakt zijn bundel „monumentaal, verpletterend, onontkoombaar en noodzakelijk”, aldus de jury. „Hij schrijft de mythologie van de twintigste eeuw.” Armando’s gedichten zijn volgens de jury getekend door zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen hij als jongetje in de buurt van Kamp Amersfoort woonde.
Voor de prijs waren vijf dichtbundels genomineerd. Ook De slalom soft van Paul Bogaert, Een twee drie ten dans van Eva Cox, De achterkant van Kreek Daey Ouwens en Zelf worden van Henk van der Waal maakten kans op de VSB Poëzieprijs. De jury heeft zich gebogen over 159 bundels die zijn verschenen in de periode van 1 januari 2009 tot 1 september 2010.
Volgens de jury was de oogst niet alleen in kwalitatieve zin overstelpend, maar verraste de diversiteit en was de kwaliteit hoog. Uit alle ingezonden bundels koos juryvoorzitter Maaike Meijer haar honderd favoriete gedichten voor de bloemlezing De 100 beste gedichten, een uitgave van De Arbeiderspers en de stichting VSB Poëzieprijs.
De gedichtenprijs werd dit jaar voor het eerst aan de vooravond van Gedichtendag uitgereikt. De stichting VSB Poëzieprijs hoopt dat dit leidt tot meer aandacht voor de poëzie en de genomineerde dichters.