„Hartmassage gaat voor beademen”
NIEUWEGEIN – Hartmassage gaat voor beademen, maar beademing blijft onderdeel van de nieuwe reanimatierichtlijn. „Wie echter niet kan of wil beademen, moet doorgaan met masseren.”
Dat zei de Amsterdamse cardioloog dr. Ruud Koster woensdag tijdens het achtste reanimatiecongres in Nieuwegein, waar nieuwe richtlijnen voor Nederland en België werden gepresenteerd.
Koster hielp woensdag „het misverstand de wereld uit” dat beademen er niet meer toe zou doen. „Beademen gaat de richtlijn niet uit. Dat het bloed na een circulatiestilstand na enige tijd moet worden voorzien van zuurstof is absoluut noodzakelijk. Maar hartmassage is verreweg belangrijker. Na dertig borstcompressies mag er twee keer worden beademd. Wie dat echter niet kan of wil, moet doorgaan met hartmassage. Tot professionele hulp is gearriveerd of het slachtoffer wakker wordt.”
De verhouding tussen massage en beademing is in de nieuwe richtlijn iets verschoven: van twintig keer massage en twee keer beademen naar dertig keer massage gevolgd door twee keer beademen. De massagefrequentie ligt hoog: honderd keer per minuut, waarbij de borstkas minimaal 5 centimeter dient te worden ingedrukt.
Volgens Koster is uit onderzoek gebleken dat bij een hartstilstand na vijf minuten het bloed nog voor 96 procent is verzadigd met zuurstof. „Daarom hebben we in Europees verband besloten bij een hartstilstand niet twintig maar dertig keer hartmassage toe te passen zonder te beademen. De overlevingskansen nemen zo met 2,4 procent toe.”
De cardioloog geeft aan dat het uitermate belangrijk is de hartmassage niet te onderbreken. „Onderbreek je die wel, of druk je de borstkas minder dan 5 centimeter in, dan is het zuurstofgehalte van het bloed binnen een minuut nog maar 52 procent. Dat verlaagt de overlevingskans. Ook tijdens het aanbrengen van de elektrodes van de AED moet de massage doorgaan.”