Commissie: Rechtbank onderschatte Wildersproces
AMSTERDAM (ANP) – De rechtbank in Amsterdam heeft de gevolgen van de enorme media-aandacht voor het proces tegen Geert Wilders onderschat. Het bestuur van de rechtbank heeft „onvoldoende onderkend” dat de druk van die massale aandacht op de betrokken rechters „onevenredig groot zou kunnen zijn”.
Dit concludeert de commissie-Meijerink, zo werd maandag bekend. Deze commissie heeft de organisatie van deze spraakmakende, mislukte strafzaak geëvalueerd.
Hoe groot de druk op de rechters zou worden, is vooraf niet volledig onder ogen gezien. Daardoor ontbrak begeleiding voor de rechters, aldus de commissie.
Voor de betrokken rechters was de rechtstreekse verslaglegging van het proces een grote druk, blijkt uit de evaluatie. Zelfs in hun vrije tijd konden ze er geen afstand meer van nemen.
Wilders is aangeklaagd voor het aanzetten tot discriminatie en haat en voor groepsbelediging. Het proces moet helemaal opnieuw worden gedaan doordat Wilders’ raadsman Bram Moszkowicz de rechters met succes wraakte. Die hadden door hun uitlatingen tijdens het proces de schijn van partijdigheid op zich geladen.
Rechters en andere magistraten die zich hebben uitgesproken over de zaak van Geert Wilders, zijn onhandig bezig. Ze moeten snel leren omgaan met de snelle, altijd aanwezige media van tegenwoordig, constateerden verschillende communicatiedeskundigen na het debacle.
Toch hebben deze magistraten op de langere termijn waarschijnlijk niet veel schade aangericht aan het aanzien van rechters, dent Gerben Kor, media-adviseur voor juristen, na het wegsturen van de rechters. „Het is een leerproces”, meent hij, vergelijkbaar met „vol op je plaat gaan als je leert fietsen”.
Volgens de commissie-Meijerink moet er voor de nieuwe behandeling van de zaak een veel betere begeleiding voor de rechters komen. Verder is het „nodig na te denken over coaching van de behandelend rechters voor het omgaan met de druk van publiciteit.”