Economie

Duitsland dreigt oliereuzen

BERLIJN – De Duitse minister van Economische Zaken, Rainer Brüderle, heeft gisteren de olieconcerns gedreigd met maatregelen om mogelijke prijsafspraken aan te pakken.

Redactie economie
14 January 2011 23:29Gewijzigd op 14 November 2020 13:18
Foto ANP
Foto ANP

Brüderle kondigde aan dat de Duitse mededingingsautoriteiten later deze maand met de resultaten van een onderzoek naar de brandstofprijzen komen. „Het ergert mensen dat de brandstofprijzen continu een achtbaanrit maken. Vooral zij die dagelijks op de auto aangewezen zijn”, aldus de minister tegen de krant Bild am Sonntag. De brandstofprijzen in Duitsland hebben inmiddels het hoogste niveau sinds de zomer van 2008 bereikt.

De Duitse mededingingsautoriteiten zijn al enkele jaren bezig met onderzoek naar prijsafspraken aan de pomp. De autoriteiten bekijken onder meer of het steeds dezelfde bedrijven zijn die als eerste hun prijzen verhogen. Ook wordt ernaar gekeken of er bewijs is dat verhogingen sneller worden doorgevoerd dan verlagingen.

Ook in Nederland hebben benzine, diesel en lpg bijna een recordhoogte bereikt. Opvallend is dat de tarieven zo hoog zijn opgelopen zonder dat de prijs van een vat ruwe olie piekt. Vorige week eiste de SP daarom al een nieuw onderzoek van de Nederlandse mededingingsautoriteit NMa naar de totstandkoming van de benzineprijs. Ook wil Kamerlid Bashir dat minister Verhagen (Economische Zaken) met oliebedrijven overlegt over een maximumprijs voor autobrandstof.

De olieprijs is de laatste weken wel sterk gestegen tot circa 92 dollar (63 euro) per vat. Dat komt door de strenge winter in Europa en de VS en de toegenomen vraag in China. De Iraanse olieminister Masud Mirkazemi, die het oliekartel OPEC momenteel voorzit, noemde een prijs van 100 dollar gisteren „niet onrealistisch.”

De bestuursvoorzitter van het Franse olieconcern Total, Christophe de Margerie, waarschuwde gisteren dat de olieprijs de laatste tijd te snel is opgelopen. „De wereldeconomie is nog maar net aan het herstellen. Te dure olie zal niet goed worden ontvangen door consumenten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer