RTL en NRC publiceren Nederlandse WikiLeaks
DEN HAAG (ANP) – RTL Nieuws en NRC Handelsblad publiceren vanaf vrijdagmiddag een reeks diplomatieke berichten van de Amerikaanse ambassade in Nederland aan de Verenigde Staten.
De nieuwsorganisaties zeggen dat ze inzage hebben gehad in alle codeberichten vanuit Nederland in de ruim 250.000 WikiLeaks-documenten.
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken wacht af wat RTL Nieuws en NRC Handelsblad gaan melden over diplomatieke berichten van de Amerikaanse ambassade in Nederland aan de Verenigde Staten.
RTL en NRC kregen toegang tot de duizenden stukken via de Noorse krant Aftenposten, die enkele weken geleden alle diplomatieke berichten in handen kreeg. RTL en NRC maken deel uit van een clubje van Europese media die samenwerken om de tienduizenden diplomatieke berichten te onderzoeken en journalistiek te duiden.
De eerste stukken waarover RTL Nieuws bericht, gaan over de val van het kabinet vorig jaar februari over de kwestie-Uruzgan.
In de afgelopen maanden zijn al diverse documenten over Nederland naar buiten gekomen via klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Het ging daarbij bijvoorbeeld om een verslag van een ontmoeting in de zomer van 2009 tussen toenmalig minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken en zijn Amerikaanse ambtgenoot Hillary Clinton. Uit dat document bleek dat toenmalig premier Jan Peter Balkenende op dat moment ervan overtuigd was dat ons land actief zou blijven in Afghanistan.
In een ander WikiLeaks-document bevestigde een Amerikaanse diplomaat de aanwezigheid van kernwapens in Nederland.
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken wacht af wat RTL Nieuws en NRC Handelsblad gaan melden over diplomatieke berichten van de Amerikaanse ambassade in Nederland aan de Verenigde Staten. Hij wilde er vrijdag na afloop van de ministerraad inhoudelijk niets over zeggen.
Dat laat hij over aan premier Mark Rutte, die vrijdagmiddag zijn wekelijkse persconferentie geeft. Rosenthal gaf aan dat er „natuurlijk” contact is met de Amerikaanse ambassade. Op zijn ministerie zijn verschillende mensen al maanden bezig om informatie die via WikiLeaks naar buiten komt, door te nemen op zaken die voor Nederland van belang zijn.
Rosenthal wilde niet zeggen of hij de inhoud al kent van de Nederlandse documenten die RTL en NRC zullen publiceren. Op de vraag of hij rekening houdt met een verrassing, zei hij: „Ik houd rekening met alles, zoals altijd in het leven”. Rosenthal gaf verder aan dat hij niet wil treden in de vrije nieuwsgaring van RTL en NRC.
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zei dat hij de publicaties rustig afwacht. Vicepremier Maxime Verhagen (CDA), in het vorige kabinet minister van Buitenlandse Zaken, weet niet of hij benauwd moet zijn voor wat er in de WikiLeaks-stukken staat. „Ik heb geen idee. Ik weet niet wat erin staat”, zei hij. Verhagen wees erop dat bij de publicatie van eerdere WikiLeaks-documenten iets opeens groot nieuws was, terwijl hij dat zogenaamde nieuws eerder al tien keer in de Tweede Kamer had gezegd.