Libanese regering valt over Hariri-tribunaal
BEIROET (ANP) – De Libanese regering van nationale eenheid is woensdag gevallen door het ontslag van elf ministers. Het initiatief werd genomen door de radicale, sjiitische beweging Hezbollah. Die is erg ontstemd over het doen en nalaten van het door de Verenigde Naties gesteunde en in Leidschendam gevestigde Speciale Tribunaal voor Libanon (STL), ook Hariri-Tribunaal genoemd.
Het tribunaal zou van plan zijn leden van Hezbollah ervan te beschuldigen in 2005 achter de moord te zitten op de steenrijke zakenman en ex-premier Rafik al-Hariri. Diens zoon, Saad Hariri, is de huidige premier van een moeizaam tot stand gekomen coalitieregering die dertig ministers telde. Tien van de bewindslieden waren van Hezbollah of van bondgenoten van deze sjiitische partij die over een goed gewapende militie beschikt.
De val van het veertien maanden oude kabinet-Hariri valt samen met diens bezoek aan de Amerikaanse president Barack Obama in het Witte Huis. Hariri heeft daar zijn bezoek ingekort om snel, met een tussenlanding in Parijs voor een gesprek met de Franse president Nicolas Sarkozy, terug te keren naar Beiroet. Hij zal daar met president Michel Sleiman overleggen.
Het wordt niet aangenomen dat de Libanese ‘bloedgroepen’ onmiddellijk naar de wapens grijpen, maar waarnemers vrezen wel een langdurige politieke impasse die het land en de regio schade berokkent.
De Libanese minister van Energie, Gibran Bassil, van de christelijke Vrije Patriottische Beweging, maakte het aftreden van de ministers bekend. Hij bevestigde dat het te maken had met het STL. Dat werd formeel in 2007 opgericht door de Veiligheidsraad om de moord op Rafik al-Hariri te onderzoeken. Destijds werd door veel Libanezen aangenomen dat Syrië achter de moord zat. Dat had in 2005 geleid tot massale betogingen en het vertrek van de Syrische troepen uit Libanon. De onderzoekers bevestigden dat Syrië ermee te te maken had, maar lieten na dat met bewijzen te staven.
Hezbollah meent dat het STL op zijn zachtst gezegd prutswerk levert en wordt beïnvloed of misleid door de VS en Israël. Hezbollah meent dat Israël hoofdverdachte van de moord zou moeten zijn. De beweging ontkent iets met de moord te maken te hebben en eist dat de Libanese regering haar handen van het Hariri-Tribunaal aftrekt.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton was woensdag in Doha, Qatar. Een van haar prioriteiten op de reis vormt het bezweren van de spanningen in Libanon rond het Hariri-Tribunaal. Afgelopen vrijdag sprak ze hier Hariri en de Saudische koning Abdullah over in New York. De Amerikaanse regering vreest dat de spanningen in Libanon rond het STL gaan ‘overkoken’ in de regio. Syrië en Iran steunen doorgaans Hezbollah terwijl de grote soennitische mogendheden Egypte en Saudi-Arabië de sjiitische beweging diep wantrouwen. Caïro en Riyad zijn in Libanon doorgaans, net als de VS, de tegenstanders van Hezbollah van dienst.