Inleiden bevalling bij hoge bloeddruk beter
GRONINGEN (ANP) – Gynaecologen kunnen de bevalling bij vrouwen die laat in hun zwangerschap last krijgen van hoge bloeddruk beter opwekken dan afwachten tot de geboorte vanzelf inzet. Zowel de kans op complicaties bij en na de bevalling als het aantal keizersnedes neemt daardoor af, terwijl de gezondheid van het kind gelijk blijft.
Dat is gebleken uit onderzoek van gynaecoloog Corine Koopmans van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Koopmans promoveert volgende week aan de Groningse universiteit. Haar bevindingen hebben ertoe geleid dat internationaal de medische richtlijnen zijn aangepast voor het handelen bij hoge bloeddruk aan het eind van de zwangerschap, aldus het UMCG.
Zo’n 6 tot 8 procent van de vrouwen krijgt aan het eind van de zwangerschap last van een verhoogde bloeddruk. Als er daarnaast ook nog eiwit in de urine wordt gevonden, is er sprake van pre-eclampsie ofwel dreigende zwangerschapsvergiftiging. Oudere aanstaande moeders lopen meer risico dan jonge. Hoge bloeddruk of pre-eclampsie tast de kwaliteit van de placenta aan, terwijl ook de organen van de moeder minder functioneren. In Nederland is hoge bloeddruk de belangrijkste oorzaak van moedersterfte volgens het Groningse ziekenhuis.
Koopmans volgde 756 vrouwen met hoge bloeddruk aan het eind van hun zwangerschap. Het bleek dat de kans op complicaties bij de bevalling daalde van 44 naar 31 procent, als de specialist de bevalling opwekte. Ook het aantal keizersnedes nam af. Door de bevalling geforceerd te laten beginnen in plaats van afwachten werd gemiddeld 800 euro aan zorgkosten bespaard.
Sinds de door Koopmans geadviseerde handelwijze is opgenomen in de richtlijn voor gynaecologen, is het aantal vrouwen dat ernstige complicaties oploopt tijdens de bevalling gedaald. Het aantal opgewekte bevallingen in de risicogroep steeg van 58 naar 67 procent.