„Kerken verschillen, maar geloof is één”
ROTTERDAM – Ontmoeting, gebed en verzoening. Dat zijn volgens ”broeder David” de ingrediënten van de komende oecumenische jongerenconferentie Taizé in Rotterdam.
Volgens broeder David is doel van de ontmoeting dat jongeren nadenken over hun persoonlijke betrokkenheid op kerk en samenleving. „Taizé is opgericht door mensen die een teken van vrede en verzoening wilden zijn na de Tweede Wereldoorlog. Zij lieten zich daarbij inspireren door verschillende religieuze tradities. Wat bond was hun gemeenschappelijke visie, niet wat hun kerken van elkaar scheidden.”
Worden verschillen dan niet gemakkelijk wegverklaard?
„In Taizé wordt iedere traditie op haar waarde geschat. Het protestantisme benadrukt de centrale plaats van de Bijbel. In de Rooms-Katholieke Kerk is er het accent op de eucharistie. De Orthodoxe Kerk ziet het leven als een liturgie, in het teken van de opgestane Christus.
Het is niet onze roeping om theologische verschillen uit te meten, maar om deze te respecteren. Er is verschil tussen de verschillende kerken, maar het geloof is één.”
Er wordt samen gebeden, wordt ook het sacrament gevierd?
„Dat doen we bewust niet; intercommunie is een gevoelige zaak. We willen niet gaan roeren in ker- kelijke verschillen, maar we willen laten zien dat jongeren uit verschillende tradities een bijdrage kunnen leveren aan kerkelijke eenheid. Vooral jongeren zijn in staat hier doorheen te breken.”
Waarin onderscheidt Taizé zich van andere oecumenische organisaties, zoals de Wereldraad?
„We streven er allen naar een teken van verzoening te zijn, maar de Taizébroeders leven in celibaat en delen alle goederen met elkaar.”