Betere tarwe voor coeliakiepatiënten
LEIDEN/WAGENINGEN – Het is mogelijk gluten, een mengsel van eiwitten uit tarwe, te ontwikkelen die veilig zijn voor patiënten met coeliakie.
Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en Wageningen Universiteit publiceerden hun bevindingen daarover gisteravond in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS ONE.
In het deze week verschenen jongste nummer van het tijdschrift Wageningen World melden de onderzoekers tevens dat de toename van het aantal coeliakiepatiënten voor een deel is toe te schrijven aan de toename van bepaalde gluteneiwitten in moderne tarwerassen.
Zij ontdekten dat oude tarwerassen veel minder bekende gluteneiwitten bevatten die gevaarlijk zijn voor patiënten met coeliakie. Met behulp van plantenveredeling moet het volgens hen mogelijk zijn een coeliakie-veilige tarwe te ontwikkelen door de eigenschappen van de minder gevaarlijke gluteneiwitten met elkaar te combineren.
Er zijn inmiddels contacten gelegd met veredelingsbedrijf Limagrain. Doel is de ontwikkeling van gluteneiweitten die veilig zijn en tevens een goede bakkwaliteit hebben.
Realisatie zal nog jaren duren, maar de agro-wetenschappers verwachten dat het een kwestie van tijd is totdat kwalitatief veel betere voedselproducten voor patiënten met coeliakie op de markt komen.
Bij ongeveer 1 procent van de Nederlandse bevolking veroorzaakt het eten van gluteneiwitten een reactie van het afweersysteem die leidt tot coeliakie, een chronische darmontsteking. De enige remedie is een glutenvrij dieet met vermijding van alle producten waarin tarwe, gerst of rogge is verwerkt. Veilig zijn wel mais, rijst en haver en producten daarvan.
Klik hier voor het onderzoeksartikel.