Kerk & religie

Geweld tegen christenen Irak neemt fors toe

Gewapende mannen hebben zondagavond in de Iraakse hoofdstad Bagdad een ouder christelijk echtpaar vermoord. Volgens de politie gebeurde dat in het huis van het stel. Het echtpaar woonde in Baladiyat, een overwegend sjiitische wijk in het oosten van Bagdad.

10 December 2010 11:07Gewijzigd op 14 November 2020 12:51

De laatste maanden is het geweld tegen christenen in Irak fors toegenomen. Tientallen christenen zijn omgekomen door aanvallen van moslimextremisten. Honderdduizenden zijn er gevlucht met name naar Noord-Irak en de buurlanden Syrië en Jordanië. Sinds 2003 is de christelijke populatie in Irak volgens schattingen gedaald van 1,2 miljoen tot 600.000.

De bloedigste aanval had plaats op 31 oktober. Bij een gijzeling in een Syrisch-katholieke kerk vielen 58 doden en meer dan 70 gewonden. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de Islamitische Staat van Irak, een organisatie die banden heeft met terreurbeweging al-Qaida.

Bij een serie bomaanslagen en mortieraanvallen op huizen van Iraakse christenen kwamen nog eens 4 mensen om het leven en vielen 24 gewonden.

Kardinaal Leonardo Sandri, prefect van de Congregatie voor de Oosterse Kerken, bemoedigde Iraakse christenen vorige maand door tijdens een mis in de Sint-Pietersbasiliek in Rome te zeggen dat niets een godsdienst kan vernietigen die is gebaseerd op het mysterie van het kruis.

„De kerk wordt in tijden van vervolging niet kleiner, maar juist groter. Gods akker zal een overvloediger oogst geven als de graankorrels die een voor een zijn gevallen, herboren worden en zich vermenigvuldigen”, aldus Sandri. De mis werd bijgewoond door enkele overlevenden van de gijzelingsactie in Bagdad.

Rooms-katholieke bisschoppen in de Verenigde Staten hebben leden van het Congres ertoe opgeroepen om in een resolutie het geweld in Irak te veroordelen en de veiligheidsmaatregelen ter bescherming van religieuze minderheden aan te scherpen.

De internationale mensenrechtenorganisatie Genootschap voor Bedreigde Volkeren riep deze week ertoe op westerse steun aan christelijke vluchtelingen uit Irak niet via regeringen, maar via kerken te laten lopen. Corruptie in landen zoals Syrië en Jordanië zou de voortgang van de financiële hulp bemoeilijken.

In Keulen hielden Aramese christenen op 28 november een demonstratie onder het motto ”Bescherming en veiligheid voor christenen in Irak”, waarin ze vroegen om een beschermde zone voor christenen in Irak. De regio zou in de Ninevévlakte in de provincie Mosul moeten komen.

De ongeveer 1000 demonstranten herdachten tijdens een minuut stilte de 58 slachtoffers van het bloedbad in Bagdad op 31 oktober. De betogers beschuldigden politici, kerken en media van een „dodelijke stilte” na het bloedbad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer