Binnenland

VVD’er De Backer: Eed blijft gevoelskwestie

VEEN – Het rooms-katholieke VVD-raadslid Sylvana de Backer-Leuwol (44) legt in de raad van Aalburg de eed af, maar niet omdat het Bijbels zou zijn. „Ik doe het vooral uit een stukje respect voor hoe ik ben grootgebracht.”

Bert Monster en Ewout van der Staaij
9 December 2010 08:48Gewijzigd op 14 November 2020 12:50
Foto RD, Anton Dommerholt
Foto RD, Anton Dommerholt

„Bij mijn installatie als raadslid voor de VVD in maart van dit jaar zaten mijn ouders in de zaal. Ik ben rooms-katholiek opgevoed, en ik weet dat zij eraan hechten dat ik de eed afleg. In zo’n entourage vind ik het passend om de eed af te leggen. Hij heeft voor mij een meerwaarde. Daarnaast vind ik het ook zelf gepast om te doen, want de gemeenteraadsvergadering in Aalburg begint altijd met het ambtsgebed.”

Dat de eed voor andere VVD’ers geen meerwaarde heeft, zegt De Backer –directeur van het Bossche Koekhuys Jan de Backer BV– niet zo veel. „Ik wil niet dramatiseren of romantiseren, maar het is toch wel heel bijzonder dat je als raadslid zitting mag nemen in een gemeenteraad waarin je de burgers vertegenwoordigt. De installatie is een plechtig moment. Het zal altijd een gevoelskwestie blijven.”

Het VVD-raadslid ziet niets in afschaffing van de eed en algemene invoering van de belofte. „Nederland is vanouds een christelijke natie. Iemand kan een stuk meerwaarde zien in de eed. Dat wil ik graag zo houden.” Dat sommige moslims graag de naam van Allah in de eed zouden willen gebruiken, kan de Veense, die een eenmansfractie vormt, zich goed voorstellen. Ze betwijfelt echter sterk of die mogelijkheid er moet komen. „Vooropstaat dat we de christelijke cultuur in West-Europa, en in Nederland in het bijzonder, moeten bewaren.”

Of haar rooms-katholieke geloofsovertuiging ook leidend is voor haar politieke optreden? De Backer ontkent dat stellig. „Geloof en politiek houd ik strikt gescheiden, omdat ze niets met elkaar te maken hebben. Mijn geloofsovertuiging heeft consequenties voor hoe ik met anderen omga en voor hoe ik in het leven sta. Het is naar mijn overtuiging onjuist om geloof boven politiek te laten prevaleren.”

De VVD-politica legt als voorbeeld de vinger bij de actuele discussie in Aalburg of er een zwembad moet komen. „Het college van SGP, CDA en lokale partij BAB wil met buurgemeente Woudrichem meewerken aan de komst van een zwembad, op voorwaarde dat het op zondag dichtblijft. De overheid mag de zondagsrust niet opleggen, dat is strijdig met de Zondagswet. Er zijn mensen die op zondag eindelijk tijd kunnen besteden aan hun gezin en bijvoorbeeld gezellig willen zwemmen of shoppen. Het is een keuze die een individu maakt en niet de overheid.”

Dit is het zesde deel in een serie artikelen over de keuze van raadsleden om bij hun installatie in de gemeenteraad de eed of de belofte af te leggen. Vandaag: VVD.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer